Volledig scherm
Drukte in de gratis fietsenstalling onder het station van Den Bosch. © Robèrt van Lith/BD

NS verruimt stallingstijd in weekend, om groep mensen voor dichte deur voortaan te voorkomen

Di 12 jul. De bewaakte fietsenstalling bij het station in Den Bosch gaat aankomend weekend al een kwartiertje langer open. Dat laat de NS weten, nadat er afgelopen weekend 's nachts 30 man voor een dichte fietsenstalling stonden.

Door Bart Gotink

De stalling sloot afgelopen zaterdag, zoals elke week, om 1:25 uur. De laatste trein uit Utrecht op vrijdag en zaterdagnacht komt ook aan 1:25 uur. Veel speling om bij je fiets te komen, was er dan ook niet. Afgelopen zaterdag zorgde vijf minuten vertraging ervoor dat een man of 30 voor een dichte fietsenstalling stond, en zelf maar een weg naar huis moest zoeken.

Eerste melding
"De stalling zal in het vervolg open zijn tot 1:40 uur. Dan heeft een kleine vertraging niet meer zulke grote gevolgen", zo laat een woordvoerder nu weten. Ze geeft overigens ook aan nooit eerder een klacht te hebben gehad over de sluitingstijd. "Dit is de eerste melding die we hierover krijgen."

Dienstregeling
Bij alle grote stations is het gebruikelijk dat de stallingen een kwartier voor de eerste trein en een kwartier na de laatste trein open zijn. Waarom dat hier tot nu toe niet zo was in het weekend, is niet bekend. "Mogelijk is de dienstregeling aangepast, waardoor de tijden niet meer overeen kwamen. Maar zo moet het voor het overgrote deel van de reizigers voldoende zijn."

Nachtnet
Overigens komen er nog wel een aantal treinen later aan in het weekend. Dat heeft te maken met het feit dat die treinen in opdracht van de provincie rijden en niet van het ministerie. Het gaat daarbij om een paar nachttreinen in Brabant die tot 2 uur rijden.