Volledig scherm
© Screenshot Facebook

'NSB Tilburg' verstuurt dreigbrieven in Reeshof

* UPDATE 16.24 uur * TILBURG - Op verschillende adressen in de wijk Reeshof in Tilburg zijn dreigbrieven bezorgd van een neo-nazi groep die zich NSB Brabant Tilburg noemt. Eén ontvangster heeft foto's van de brieven geplaatst op de Facebook-pagina van Meld Islamofobie.

Daarin staat te lezen dat de groep de Islam wil verdrijven. "Als het nu 1940 zou zijn, zou Hitler het probleem allang opgelost hebben, maar nu doen wij dat voor hun."

De afzender zegt namens een groepering van 55 personen te spreken en heeft het vooral gericht op vrouwen met hoofddoekjes. Die horen volgens de schrijver niet thuis in Nederland. De brief zou in januari in de brievenbus van de vrouw zijn bezorgd. Dit weekend vond ze nog een briefje onder de ruitenwisser van haar auto.

Turks gezin
Een politiewoordvoerder laat weten dat de brief onder meer is bezorgd bij een Turks gezin. Dat gebeurde al op 31 december al, waarna het gezin op 3 januari aangifte heeft gedaan. Op 26 februari en 10 maart werden opnieuw dreigbriefjes bij het Turkse gezin achtergelaten.

Juridisch gezien gaat het volgens de politie niet om dreigbrieven, maar is er wel sprake van discriminatie. De politie, die de brieven 'uitermate grievend, laakbaar, beledigend en discriminerend' noemt, heeft de zaak in onderzoek.

Kwetsend
Burgemeester Peter Noordanus laat via een woordvoerder weten de brieven verwerpelijk en kwetsend te vinden. Volgens hem lijkt het te gaan om 'iemand die behoorlijk van het pad geraakt is'. Noordanus hoopt op snelle actie van de politie.