Volledig scherm
Coffeeshop Grass Company aan de Spoorlaan. © Hein Eikenaar/BD

Nu ook broer van Johan van Laarhoven aangehouden voor witwassen ruim 20 miljoen euro

TILBURG - Justitie heeft woensdagmorgen Tilburger Frans van Laarhoven aangehouden in het fraude-onderzoek naar coffeeshopketen The Grass Company. Samen met zijn in Thailand gevangen zittende broer Johan zou Van Laarhoven voor ruim 20 miljoen euro hebben witgewassen, zo zegt het Openbaar Ministerie.

Het onderzoek naar The Grass Company loopt al ruim vier jaar, maar tot aanhoudingen was het nog niet gekomen. Justitie denkt dat de broers Van Laarhoven via gecompliceerde schijnconstructies de verdiensten van hun vier coffeeshops in Den Bosch en Tilburg naar het buitenland hebben gesluisd.

Ook een 55-jarige man uit Tilburg, de bedrijfsleider, is aangehouden. 

Verhuisdozen administratie
In het onderzoek naar The Grass Company doorzocht justitie in juni 2014 de vier coffeeshops en ook enkele bedrijfspanden en woningen in Brabant. Daarbij werd beslag gelegd op 150 verhuisdozen administratie, 11 terrabyte aan digitale bestanden, tientallen kilo’s hennep, machines voor de verwerking van cannabis, één vuurwapen, een aantal nepwapens en contant geld. Justitie heeft ook beslag laten leggen op banktegoeden en onroerend goed in Nederland, Luxemburg, Thailand en Spanje.

Het onderzoek werd aanvankelijk geleid door de Bredase officier van justitie Lucas van Delft. Nadat bleek dat die onder valse naam de politie had gemeld dat hij bedreigd werd, werd Van Delft geschorst. Het onderzoek wordt nu gedaan door twee andere officieren van justitie, een uit Breda en een van het Functioneel Parket.

Lees meer over de zaak op bd.nl/vanlaarhoven.