Volledig scherm
Annemieke de Groot, directeur van Q-support.

Officiële dodental van Q-koorts stijgt van 26 naar 74

DEN BOSCH - Er zijn bijna driemaal zoveel mensen aan Q-koorts overleden als tot dusverre werd aangenomen: niet 26 maar 74. Het nieuwe sterftecijfer, dat nog hoger op kan lopen, wordt 20 juni toegelicht tijdens een conferentie op het Brabantse Provinciehuis.

In het Brabants Dagblad van dinsdag licht Annemieke de Groot, directeur van Q-support, de verdrievoudiging alvast toe. Het gaat om patiënten die na de uitbraak van de epidemie in 2007 de levende bacterie in hun lichaam met zich mee zijn blijven dragen. Die chronische variant van de Q-koorts kan ernstige hart- en vaatproblemen met de dood als gevolg veroorzaken.   Artsen moeten er dan ook alert op blijven dat Q-koorts lang als sluipmoordenaar actief blijft, bepleit De Groot. Met de juiste behandeling kan voorkomen worden dat chronische Q-koorts, niet te verwarren met de acute variant of het niet-levensgevaarlijke vermoeidheidssyndroom QVS, alsnog fataal uitpakt.

Lees meer over het nieuwe sterftecijfer in het Brabants Dagblad van dinsdag 31 mei. Meer over Q-koorts lees je op bd.nl/q-koorts.