Volledig scherm
De oliebooms op de Stadsdommel. © Waterschap Aa en Maas

Olie op Stadsdommel Den Bosch; waterschap stelt strafrechtelijk onderzoek in

DEN BOSCH - Het Waterschap Aa en Maas ontdekte vrijdag door een melding dat er een 500 meter lange olievlek op de Stadsdommel in Den Bosch drijft. Om de oorzaak van de lozing te achterhalen, stelt het waterschap een strafrechtelijk onderzoek in.

De vlek ligt ter hoogte van het Sint - Jans Bolwerk in het centrum. Het waterschap heeft oliebooms, ofwel drijvers, geplaatst om te voorkomen dat de olie zich verspreidt. De drijvers absorberen de olie en houden haar tegen. De oliebooms blijven enkele dagen liggen. Daarna worden ze opgeruimd en afgevoerd naar een verwerker. 

Doordat de oliebooms in de Stadsdommel liggen, is deze tijdelijk niet bevaarbaar. Rondvaartboten van rederij Wolthuis maken veelvuldig gebruik van de Stadsdommel. De schepen vertrekken nu vanaf de nabij gelegen Citadel. „Mensen die hebben gereserveerd, kunnen we hierover informeren. Maar we hebben ook te maken met toeristen die het niet weten. Wij schakelen medewerkers in om hen te verwijzen naar het nieuwe vertrekpunt”, aldus de rederij. 

Voor zover bekend is er geen vissterfte geconstateerd. Ook is geen andere, blijvende, schade aan het milieu ontdekt.

Volledig scherm
© Marc Brink
Volledig scherm
De oliebooms op de Stadsdommel. © Waterschap Aa en Maas
Volledig scherm
De Stadsdommel is in Den Bosch gedeeltelijk afgesloten met deze drijver. © Marc Brink