Volledig scherm
De kinderen zijn druk bezig met het versieren van de shirts © Chris Korsten/BD

Olympische Spelen op Taxandriaplein in Den Bosch komen eraan

DEN BOSCH - Het olympisch dorp in Rio de Janeiro kampt 11 dagen vóór het begin van de Olympische Spelen nog met talrijke gebreken. Op het Taxandriaplein zijn ruim 100 kinderen vanaf maandagmiddag óók bezig om een olympisch dorp uit de grond te stampen. "We bouwen niet alleen sneller dan in Rio, maar ook beter."

Na een gezamenlijke warming-up op muziek, gepaard gaand met verschillende oefeningen, gingen de kinderen in groepen aan de slag om met behulp van watervaste stiften en verf T-shirts te versieren. T-shirts die ze op een later tijdstip zelf zullen dragen tijdens een van de sportactiviteiten die op het programma staan. Tevens hield elke groep zich bezig met het maken van een speciale groepsvlag. "Onze groep heet Rio Tax. Op onze vlag hebben we natuurlijk ook olympische ringen geschilderd, in de juiste kleuren en juiste volgorde", verduidelijkte Milana Altan (10).

Zelfstandig runnen
Vervolgens klom de 9-jarige Jonas van Boxtel in een geïmproviseerde stellage, waarna hij de olympische vlam ontstak. Toen die belangrijke ceremoniële handeling eenmaal was voltooid, kwamen de hamers en de spijkers tevoorschijn. Al spoedig klonken overal timmergeluiden, illustratief voor de gretigheid en voortvarendheid van de diverse bouwploegen. "We bouwen niet alleen sneller dan in Rio, maar ook beter", lachte Tineke Budde, een van de vele vrijwilligers. "De kindervakantieweek bestaat al meerdere decennia, maar dit is de vierde keer dat de bewoners van Muntel, Vliert en Orthenpoort de activiteiten geheel zelfstandig runnen. Telkens staat een ander thema centraal. Vorig jaar hadden we 'Moviestars' als thema, waarbij onder andere hier op het plein een filmset door de kinderen is gebouwd."

Dinsdag staan er uiteenlopende sportworkshops op het menu, gevolgd door een olympische party. Ouders en begeleiders worden dan in de gelegenheid gesteld om de bouwresultaten te bekijken. Woensdag vindt op het schoolplein van KC De Kameleon een zeskamp plaats, met aansluitend de medailleceremonie.

Volledig scherm
De meisjes doen echt niet onder voor de jongens als het om timmeren gaat © Chris Korsten/BD
Volledig scherm
© Chris Korsten
Volledig scherm
Elke groep maakte een speciale vlag © Chris Korsten/BD
Volledig scherm
De 7-jarige Bink Grol, lid van de Superhaaien, was lekker fanatiek bezig © Chris Korsten/BD
Volledig scherm
© Chris Korsten