Volledig scherm
Huldiging in 2012 in Den Bosch © Screenshot NOS

Olympische sporters verdienen een betere huldiging, ze verdienen een Den Bosch

Wo 24 aug. 'Er kan geen publiek meer bij. Alle locaties in Den Bosch om de huldiging te bekijken zijn vol.’

Door Bart Gotink

Het is 13 augustus 2012, 16.23 uur, als deze zin het liveblog van het BD inschuift. Gouden medaillewinnaars Ranomi, Dorian, Marianne en Epke en de hockeyvrouwen keren terug uit Londen. Op het Stationsplein in Den Bosch vertonen ze voor het eerste het eremetaal aan het volk.

Blij
10.000 man past er op het plein, waar de ingang van de fietsenkelder is omgetoverd tot een podium in de vorm van een gouden medaille. 15.000 man komt er opdagen, naar schatting van de politie. Mensen staan op daken, en hangen in de hekken. Een groot deel van de menigte moet de huldiging noodgedwongen op schermen langs de Stationsweg kijken. Tot ver richting het centrum staat publiek, het telefoonnetwerk ligt plat, het weer is lekker en Churandy Martina is blij (‘heel blij’).

Overeenkomsten
Dinsdag kwam TeamNL terug uit Rio. Het was lekker weer, deels dezelfde sporthelden kwamen terug en voor het teveel aan publiek waren schermen neergezet. Daar hielden de overeenkomsten ook wel op.

Verschillen
Een Amsterdamse parkeerplaats was als locatie uitgekozen, vermoedelijk omdat sfeer geen criterium was. Naast het parkeerterrein stond nog een grote tent met schermen om live mee te kijken. Er was zo plek voor in totaal vijfduizend juichende mensen. De tent bleef leeg, de parkeerplaats raakte nog niet eens voor de helft vol, iedereen was per telefoon gewoon bereikbaar, op de achtergrond reden vrachtwagens af en aan, en dan was Martina er ook al niet bij.

15.000 naar 2.000
Van sfeer en 15.000 man, naar sfeerloos en 2.000 man. De sporters verdienen over vier jaar weer een betere huldiging. De sporters verdienen een Den Bosch.

Volledig scherm
Menigte bij huldiging Den Bosch