Volledig scherm
Rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx/BD

OM eist 7 en 10 jaar celstraf tegen Osse overvallers

* UPDATE 16.38 uur * OSS - Justitie eiste vrijdag één keer 7 jaar en twee keer 10 jaar gevangenisstraf tegen drie jonge verdachten uit een Osse bende die in verband wordt gebracht met een reeks grove geweldsdelicten. De officier van justitie wil ook dat de verdachten tot aan de uitspraak in de cel blijven.

De 7 jaar gevangenisstraf werd geëist tegen een 23-jarige, de andere twee verdachten, die 10 jaar celstraf hoorden eisen, zijn 22 en 24 jaar oud. Alle verdachten hebben al een strafblad. De jongste verdachte werd in 2011 veroordeeld voor een poging tot doodslag. 

Justitie houdt de drie onder meer verantwoordelijk voor een gewelddadige roofoverval aan de Goudmijnhof (maart 2015) en een poging tot moord op een bewoner van de Marius de Langenstraat (januari 2015), ook in Oss. De 70-jarige vrouw die slachtoffer werd van de roofoverval aan de Goudmijnhof verklaarde vorige week op de eerste procesdag dat ze enorme wraakgevoelens koestert tegen de drie.

De vrouw werd met een koevoet op haar hoofd geslagen en moest zich maandenlang behelpen met vloeibaar voedsel. Uit haar appartement werd 30.000 euro gestolen.

Oncontroleerbaar
Een van de drie verdachten verklaarde vorige week dat hij deze overval niet met zijn twee Osse vrienden had gepleegd, maar met twee Antillianen uit Nijmegen. Justitie liet al doorschemeren dat ze geen enkel geloof hecht aan deze lezing. De rechter noemde het verhaal 'oncontroleerbaar', aangezien de Ossenaar geen namen wilde geven van de twee Antillianen.

Na het requisitoir van de officier van justitie volgden de pleidooien van de drie advocaten. Zij pleitten allen voor lagere straffen. De advocaat van één van de verdachten die 10 jaar tegen zich hoorde eisen, meldde alvast dat hij in hoger beroep gaat als de straf gelijk is aan de eis. Zijn collega Van Doveren, die de andere verdachte bijstaat die 10 jaar tegen zich hoorde eisen, pleit voor volledige vrijspraak. De rechter besliste tot slot dat het drietal tot aan de uitspraak vrij blijft, ondanks de hoge eisen van het Openbaar Ministerie.

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Tweets over @FROM:renevanderlee AND #ossebende AND #bd -rt