Volledig scherm
Wethouder Mario Jacobs met Caroline voor het bijenhotel. © Marlies van Iersel

Ommetje Nieuwe Warande voor mooi wandel(avont)uurtje in Tilburg

TILBURG - Van oor tot oor straalde Caroline, cliënt bij Zorgboerderij Rugdijk, toen ze zondag samen met wethouder Mario Jacobs een nieuw insectenhotel opende. Het onderkomen voor insecten vormt een onderdeel van het Ommetje Nieuwe Warande, in het gebied tussen Berkel-Enschot, Udenhout en Tilburg ten noorden van de Burgemeester Bechtweg. 

Caroline en haar collega’s bouwden het onderkomen voor bijen, pissebedden, spinnen en andere insecten en muizen in de zorgboerderij van Amarant. Theo Peeters vertelt over de wilde bij, een diersoort die hij al 30 jaar in zijn vrije tijd bestudeert. De wilde bij is een gast die graag in het bijenhotel komt, maar dan wel zijn eisen stelt: gladde bamboestengels, dikke en dunne openingen voor dikke en dunne bijen en geen gespleten stokken, want ‘bijen houden niet van tocht’.

,,Enkele jaren geleden werd dit Ommetje ook al eens geopend, maar het onderhoud liet te wensen over. Wij hebben met de Brabantse Milieufederatie (BMF), de gemeente, provincie, Amarant en IVN de koppen bij elkaar gestoken en gekeken hoe we het Ommetje interessanter kunnen maken voor de mensen in het gebied, en voor kinderen. In de nieuwe poel bij de Rugdijk, nét over de weg, hebben we een nieuw bankje gezet, en een bruggetje. De poel meer richting Udenhout en Berkel-Enschot gaan we beter open houden, zodat het leuk wordt om daar even te gaan zitten. We richten Stichting Nieuwe Warande op, die zorgt dat het onderhoud – door mensen van Amarant – gewaarborgd is, zodat het Ommetje, dat zo’n 5 a 6 kilometer lang is, goed beloopbaar blijft. Waar het Ommetje over boerenland gaat, moeten de boeren er voor zorgen dat het pad open blijft", zegt Andrea Dekkers.

Op Facebook zijn ze actief als Ommetje Nieuwe Warande.

Volledig scherm
Isabel heeft allerlei waterdiertjes gevist uit het poeltje bij de Rugdijk. © Marlies van Iersel