Volledig scherm
© Taina Monteiro

Onderzoek politie Brabant: huurauto's populair bij criminelen

* UPDATE 18.56 uur * TILBURG - Criminelen gebruiken regelmatig auto's van Brabantse verhuurbedrijven voor onder meer het vervoeren van drugs, wapens en geld. Dat blijkt uit onderzoek van de politie Zeeland-West Brabant. In de huurauto's worden vaak ruimtes aangetroffen waarin de goederen verborgen worden. Met name in Tilburg zitten volgens de politie opvallend veel autoverhuurbedrijven: 56.

Van die 56 bedrijven zijn er slechts 34 geregistreerd. ,,In vergelijking met bijvoorbeeld een stad als Groningen waar er 19 zijn geregistreerd een hoog aantal", aldus de politie. Naar aanleiding van het onderzoek zijn in Tilburg deze week zeven autoverhuurbedrijven gecontroleerd om malafide verhuurders aan te pakken. Bij een bedrijf aan de Aphroditestraat werd na de vondst van hennep een strafrechtelijke doorzoeking gedaan en werd een zak met henneptoppen gevonden. Ook namen agenten een motor in beslag.

Bij twee andere bedrijven in de stad werden in totaal drie auto's in beslag genomen omdat het niet duidelijk was waar de voertuigen vandaan kwamen.

Onderwereld
'Wat uit onderzoek ook zichtbaar wordt, is dat bij autoverhuurbedrijven regelmatig sprake is van een onwenselijke verwevenheid tussen onderwereld en bovenwereld', schrijft de politie. Om die verwevenheid tegen te gaan, werkt de gemeente Tilburg aan een vergunningsplicht voor autoverhuurbedrijven. 

Bij de controles die deze week zijn gehouden waren ook de Koninklijke Marechaussee, Douane, de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant, het Verbond van Verzekeraars en de Belgische politie betrokken. 

Cocaïne
Eerder werden er al verkeerscontroles uitgevoerd waarbij specifiek werd gelet op huurauto's. Zo zag de politie op zaterdag 18 juni rond 21.45 uur 's avonds een auto hard rijden in Tilburg. Op de Enschotsestraat moest de bestuurder stoppen. In de auto lagen diverse kapotte plastic zakjes, lege gripzakjes (die gebruikt worden voor drugs, red.) en had de bestuurder 1.250 euro cash bij zich. De auto bleek geregistreerd vanwege mogelijke dealactiviteiten.

Toen een speurhond de auto doorzocht, bleek dat in het paneel dat bestemd was voor de bediening van elektrische ramen harddrugs waren verstopt. Het ging om 200 gram MDMA en 14 zakjes cocaïne. De bestuurder, een 23-jarige Tilburger, werd uiteindelijk dinsdag pas aangehouden.