Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Ontslagen politie-agent uit Eindhoven voelt zich slachtoffer van etnisch profileren

DEN BOSCH - Een 21-jarige aspirant-agent uit Eindhoven stelt dat hij zelf het slachtoffer is geworden van etnisch profileren door de politie. De in Irak geboren jongen werd op 14 april, rijdende in de BMW van zijn moeder, aangehouden door drie collega's.

Toen hij met zijn telefoon een filmpje ging maken van zijn aanhouding, kreeg hij woorden met zijn collega's. Uiteindelijk leidde dat tot het ontslag van de aspirant-agent, die nog maar net was begonnen aan de politie-academie. Bij de bestuursrechter in Den Bosch vocht de jongen dinsdagmiddag zijn ontslag aan.

Kort lontje
Hij stelde dat het filmpje van zijn aanhouding bedoeld was voor zijn ouders. Zodat die zouden kunnen zien hoe vaak allochtone jongeren zoals hij onterecht worden aangehouden door de politie. Zijn collega's bestempelden de jonge agent als iemand met een 'kort lontje'. Bij de aanhouding zou hij zich bovendien 'recalcitrant en irritant' hebben gedragen. De jongen gaf toe dat hij 'opgefokt' was.

'In elkaar geslagen'
Op carnavalszondag kreeg de jongen het ook al aan de stok met Eindhovense agenten. Dat gebeurde op het Stratumseind. De jongen was volgens eigen zeggen in elkaar geslagen door een paar mannen, maar agenten weigerden achter de daders aan te gaan.

De jongen wil zijn studie aan de politie-academie hervatten, de politie in Eindhoven heeft zijn buik vol van hem. De bestuursrechter doet binnen enkele weken uitspraak.