Volledig scherm
© Chris Korsten

Ontspanningsgymnastiek in Prins Hendrikpark Den Bosch herbergt meerdere aspecten

DEN BOSCH - Voor het derde opeenvolgende jaar vinden er 's zomers op de zondagochtend in het Prins Hendrikpark ter hoogte van het tankstation allerlei sportieve activiteiten plaats. Een fanatiek groepje begeleiders, dat deels afkomstig is uit de buurt, draagt hiervoor doorgaans zorg. Ditmaal stond beweging in de vorm van ontspanningsgymnastiek centraal.

Kracht, lenigheid, balans, snelheid en uithoudingsvermogen. Dat waren de vijf hoofdingrediënten die begeleider Corine Vos had opgenomen in haar programma. Na een rustige warming-up kwamen allerlei oefeningen aan bod. Jong en oud deden mee, iedereen op eigen tempo. Een van de deelnemers was Rianne van Woerkom(66), woonachtig op De Maaspoort. ,,Het is de eerste keer dat ik hier ben. Vanmorgen las ik toevallig een berichtje in een plaatselijke krant. Ik ben vervolgens meteen op de fiets gesprongen. Normaal gesproken doe ik in De Schans mee aan fitnessactiviteiten voor senioren, maar vanwege de vakantieperiode kan ik daar nu niet terecht. Ik moet zeggen dat deze buitenactiviteit me enorm aanspreekt. Het is niet te heftig, precies op maat als ik kijk naar mijn lichaam. Tegelijkertijd voel ik dat ik al mijn spieren gebruik. Dus dit is zeker voor herhaling vatbaar", onderstreepte Van Woerkom.

,,Je ziet dat in Nederland steeds vaker sportieve activiteiten in parken georganiseerd worden. Waarom ook niet? In landen als China en Japan is het een eeuwenoude traditie. Een interessante bijvangst is dat er af en toe blijvende contacten tussen de deelnemers ontstaan", aldus Vos.

Volgende week zondag 7 augustus zullen de deelnemers te maken krijgen met 'mentastics', waarbij mentale en fysieke aspecten elkaar kruisen. Dit gebeurt dan onder leiding van Angelique Verstappen.

Volledig scherm
Corine Vos (l) en Maria Palmen, een andere begeleider. © Chris Korsten
Volledig scherm
Af en toe werd de snelheid opgevoerd, maar de deelnemers bepaalden uiteindelijk zélf hun eigen tempo. © Chris Korsten
Volledig scherm
© Chris Korsten
Volledig scherm
Kracht, lenigheid, balans, snelheid en uithoudingsvermogen vormden de vijf hoofdingrediënten van het bewegingsprogramma van Corine Vos. © Chris Korsten