Volledig scherm
© Toby de Kort

Ooievaars spotten? Langs de A58 bij Tilburg kan het

TILBURG - Wie normaal gesproken over de A58 bij Tilburg rijdt, ziet vooral boerengrond. Maar wie zich er nu aan een ritje waagt, krijgt een ander uitzicht: ooievaars. Bij de op- en afrit ter hoogte van de Kempenbaan zoeken de zwart-wit gevleugelde dieren onder meer naar voedsel.

Hoeveel het er precies zijn, weet boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten niet. ,,Vorig jaar waren het er ongeveer veertig. Wat uitzonderlijk is, is dat ze er twee weken eerder zijn dan vorig jaar. Ze hebben het broedseizoen mooi op tijd afgemaakt. Nu verzamelen ze zich om naar het zuiden te gaan."

Dat vertrek kan nog even duren. Kapteijns verwacht dat de vogels ergens in augustus of september vertrekken. ,,Ze blijven zo lang mogelijk hier om voedsel te vinden."

Zuiden
Maar niet getreurd; niet alle vogels vliegen richting het zuiden. Nederland kende een tijd terug broedstations waar ooievaars gefokt werden om ervoor te zorgen dat er voldoende ooievaars in Nederland bleven, legt de boswachter uit. Een aantal van de vogels blijft in Nederland omdat ze er zijn geboren. ,,Zij hebben die trekdrang niet. Sommige Nederlandse ooievaars gaan wel naar het zuiden, maar een aantal ooievaars uit het zuiden blijft ook in Nederland. "