Volledig scherm
© Thinkstock

Ook 16 van de 17 verdachte supporters FC Oss veroordeeld voor rellen tegen FC Den Bosch

DEN BOSCH - De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vrijdag 16 van de 17 verdachte FC Oss-supporters veroordeeld voor openlijk geweld bij de voetbalwedstrijd tussen FC Den Bosch en FC Oss. De rechter legde straffen op variërend van een gevangenisstraf van 90 dagen waarvan 88 voorwaardelijk en een taakstraf van 160 uur tot een werkstraf van 90 uur.

De verdachte supporters zouden stoeltjes hebben afgebroken en deze naar de supporters van FC Den Bosch hebben gegooid. Ook gingen de stoeltjes richting de ME, hondengeleiders en diensthonden.

Ingrijpen
Tijdens de rellen tussen supporters van FC Den Bosch en FC Oss in 2014 werd er getrokken, geduwd, gespuugd, geslagen met broekriemen en maakten de verdachten steekbewegingen naar elkaar met afgebroken ijzeren staven van het hekwerk. De situatie escaleerde en de politie werd aangevallen. De ME moest ingrijpen.

Een 23-jarige Ossenaar die ervan werd verdacht in het stadion stoeltjes te hebben gegooid, werd vrijgesproken. Hij was de enige supporter die vrijdag aanwezig was bij het uitspreken van de vonnissen. Hij hoorde de politierechter zeggen dat er geen bewijzen zijn om de Ossenaar te veroordelen.

De Ossenaar zei onlangs tijdens een rechtszitting al dat er sprake was van een misverstand. ',,Natuurlijk ben ik blij met deze uitspraak. Een agent heeft zich vergist. Door hem ben ik tijdens de wedstrijd opgepakt en heb drie dagen in een cel gezeten'', aldus de Ossenaar. Hij zegt geruime tijd geleden van de KNVB een stadionverbod te hebben gekregen. Ook moest hij een boete betalen van 520 euro. ,,Ik ga met mijn advocaat bespreken of ik daar met de vrijspraak iets tegen kan doen'', aldus de vrijgesproken Ossenaar.

Geweld
Bij het bepalen van de straffen heeft de politierechter net als bij de mondelinge uitspraken tegen de FC Den Bosch-supporters meegewogen dat er sprake was van heftige voetbalrellen waar ook deze verdachten aan deelnamen. De FC Oss-supporters schroomden niet om geweld te gebruiken.

Eerder op de dag werden al 28 van de 34 verdachte FC Den Bosch-supporters veroordeeld tot diverse straffen.