Volledig scherm
Rien Verhagen heeft onder meer een immense kop van een everzwijn in de aanbieding à 185 euro kosten koper © Chris Korsten

Op zoek naar die ene dobbelsteen op de snuffelmarkt bij Brabanthallen in Den Bosch

DEN BOSCH - Eens per maand vormen de Brabanthallen een klein paradijs voor snuffelaars. Op deze zondag kunnen liefhebbers hun hart weer ophalen aan de meest uiteenlopende snuisterijen die zowel binnen als buiten uitgestald staan bij zo'n 500 kramen.

Gekleed in een authentieke knickerbocker struint de hoogbejaarde Dirk van der Poel uit Naarden-Vesting over de markt. ,,Het is misschien raar wat ik vertel, maar ik ben op zoek naar dobbelstenen. Ja, je hoort het goed! Ik spaar ze in alle kleuren en maten. Ik heb thuis een verzameling van circa 2500 exemplaren. Het zou wat zijn om hier die ene zeldzame dobbelsteen te treffen", mijmert Van der Poel.

Huis opgeruimd
Gert van Lieshout uit Benschop is vooral geïnteresseerd in halskettingen. Halskettingen? ,,Inderdaad, voor mijn porseleinen (vrouwen)poppen. Ik heb er ongeveer
200. Allemaal hebben ze een naam, eindigend op een A. Iedereen kan ze komen bezichtigen, want ik van m'n ouwe koeienstal een museumpje gemaakt", grijnst Van Lieshout. Bij Marrit van Helvoort slaat hij z'n slag. ,,Normaal ben ik geen handelaar hoor. Ik heb mijn hele huis opgeruimd; dat verklaart mijn aanwezigheid op deze markt", aldus Van Helvoort.

'Dierenactivisten vinden dit niet leuk'
Rien Verhagen is vertegenwoordigd met compleet ander 'assortiment'. Hij verkoopt onder andere opgezette dierenkoppen. Een immense kop van een everzwijn spant ontegenzeglijk de kroon. Met name de slagtanden in de onderkaak boezemen angst en ontzag in. ,,Dierenactivisten vinden dit niet leuk. Maar ik kan ze gerust stellen: ik maak de dieren zelf niet dood. Ik ben van mening dat het beter is de koppen te verhandelen dan ze domweg in de kliko te gooien", benadrukt Verhagen.

Op een steenworp afstand staat Jozef Thijs uit het Belgische Herentals. Een heuse slangenhuid fungeert als eyecatcher. Thijs: ,,Eerlijk gezegd weet ik niet van welke slang de huid uit afkomstig is. Dat het om een Congolese slang gaat, staat buiten kijf."

De snuffelmarkt duurt tot 17.00 uur.

Volledig scherm
Bezoeker Chantal Voor de Poorte uit Vlijmen met haar fiere Weimaraner. © Chris Korsten
Volledig scherm
Dirk van der Poel, gehuld in een authentieke knickerbocker. © Chris Korsten
Volledig scherm
De meest uiteenlopende snuisterijen zijn te koop op de snuffelmarkt in de Brabanthallen. © Chris Korsten
Volledig scherm
Marrit van Helvoort versus Gert van Lieshout. © Chris Korsten