Volledig scherm
© Ab Hakeboom

Opbrengst afvalmaatregelen in Tilburg valt tegen

TILBURG - De financiële opbrengst van de Tilburgse maatregelen in het afvalbeleid valt vooralsnog tegen. De meevaller van het minder ophalen van afval en de invoering van PMD-bakken voor de laagbouw ligt een half miljoen lager dan de vorig jaar nog verwachte 900.000 euro.

Voor een deel is de bijstelling van het voordeel van negen ton in november 2015 te verklaren door de gescheiden inzameling in de hoogbouw, een prijzige onderneming. Ook fluctueren de verwerkingskosten van afval.

Zwaarder
Het minder ophalen van groen- en restafval, eens in de twee weken in plaats van iedere week, brengt ook een onverwacht nadeel met zich mee. Doordat de containers na twee weken zwaarder zijn, is de belasting voor de vuilnisman zwaarder. „Er is een bepaalde norm die een medewerker mag verstouwen. Dit betekent kortere routes en daardoor dat er wat meer moet worden gereden”, geeft wethouder Berend de Vries (D66, afval) aan.

Ondanks de tegenvallende cijfers blijft De Vries overtuigd van de afvalmaatregelen. „Afvalscheiding loont. Dit is een conservatieve raming van de opbrengst. Een deel van de effecten zullen pas later optreden. Zo zitten we tot 2017 nog vast aan voor ons momenteel ongunstige contracten.”