Volledig scherm
Enkele containers vormen ter plekke het decor van een kleinschalige expositie © Chris Korsten

Open dag Pieckepoort drukbezocht

DEN BOSCH - De Open Dag rondom de resultaten van de opgravingen van de fundamenten van de eeuwenoude Pieckepoort, ter hoogte van het hedendaagse Wilhelminaplein, is zondagmiddag drukbezocht.

Gekleed in een karakteristieke witte 'crime scene investigation' wegwerpoverall geeft stadsarcheoloog Ronald van Genabeek meerdere keren tekst en uitleg over de recente opgravingen.

Historie
De Pieckepoort, ook wel de Vughterpoort genoemd, dateert uit de middeleeuwen. Historici tasten echter nog altijd in het duister omtrent de ontstaansgeschiedenis. Feit is wel dat de naam Pickepoerte al in de Stadsrekeningen van 1399 staat vermeld. Oorspronkelijk was het een vierkant poortgebouw met een militaire functie, met aan elke zijde een hoektoren. Om de veiligheid te vergroten verrees er in 1498 een extra voorpoort.

Tijdens het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 ontstond zware schade aan de poort. Pas een eeuw later vond de herbouw plaats. De herbouw ging onder andere gepaard ging met de verdwijning van 7 ranke torenspitsen, waaraan de naam is ontleend. Vanaf 1874 was de Vestingwet van kracht. Daardoor kregen Nederlandse steden de mogelijkheid zich te ontdoen van hun stenen 'korset' en konden ze zich uitbreiden. Als uitvloeisel daarvan is rond 1890 de poort afgebroken; de vestingwerken met een waterkerende functie daarentegen bleven voortbestaan.

Stenen
,,De fundering is sterker aangetast dan aanvankelijk gedacht. De verklaring hiervan ligt besloten in het gegeven dat de waardevolle stenen uiteraard weer gebruikt konden worden voor andere doeleinden", aldus Van Genabeek.

In eerste instantie was het de bedoeling dat vooral vrijwilligers zouden worden ingezet bij de graafwerkzaamheden. Maar doordat een (kleine) hoeveelheid asbest, zink en lood is aangetroffen, is van die optie afgezien. Eveneens vonden archeologen enkele (resten van) gebruiksvoorwerpen, munten en niet te vergeten musket- en pistoolkogels uit vervlogen tijden. De vondsten zijn ter plekke achter glas tentoongesteld.

De komende week zullen de opgravingen zichtbaar blijven voor het publiek. Daarna wordt het geheel bedekt met aarde, in afwachting van eventuele toekomstige plannen.

Volledig scherm
Stadsarcheoloog Ronald van Genabeek weet van de hoed en de rand © Chris Korsten
Volledig scherm
De gevonden voorwerpen zijn achter glas te aanschouwen © Chris Korsten
Volledig scherm
Bij het hedendaagse Wilhelminaplein stond vroeger de Pieckepoort, een poort met een militaire functie waar mogelijk Jheronimus Bosch ooit door is gelopen © Chris Korsten