Volledig scherm
Publiek geniet van de film. © Chris Korsten

Openluchtfilm Pride zet bezoekers Verkadefabriek aan tot nadenken

DEN BOSCH - Evenals voorafgaande jaren worden de bezoekers van de Verkadefabriek gedurende de zomer getrakteerd op gratis openluchtfilms. Dit weekend wordt de door Matthew Warchus geregisseerde film Pride op het witte doek vertoond. De belangstelling was vrijdagavond in ieder geval groot te noemen.

De Britse film Pride, die exact twee uur duurt, is onder te brengen in de categorie humoristisch drama. De film gaat over een groep lesbische en homoseksuele activisten die in de zomer van 1984 besluit om stakende mijnwerkers een hart onder te riem te steken. De betreffende bond kampt echter met gevoelens van schaamte, waardoor de steun niet of nauwelijks geaccepteerd wordt. De groep homoseksuelen besluit daarom om de mijnwerkers direct te benaderen. In een opvallend busje reist de groep af naar de binnenlanden van Wales, waar in een mijnwerkersdorpje een donatie persoonlijk wordt overhandigd. Twee totaal verschillende gemeenschappen komen zo uiteindelijk dicht bij elkaar.

Realistisch
,,Door de bank genomen een vrij realistisch verhaal, zelfs in deze tijd. De acceptatie van de homocultuur is vandaag de dag binnen meerdere lagen van de samenleving nog steeds sterk voor verbetering vatbaar", reageerde Chris Dolce uit Tilburg.

Haar vriendin Lisette van Schijndel uit Den Bosch was het volledig met haar eens: ,,De film zet je aan tot nadenken. Je vraagt je af wat er nou precies de afgelopen dertig jaar is veranderd op dit terrein. Tegelijkertijd is het een ontroerend verhaal. Mooi om te zien hoe de vriendschap tussen beide gemeenschappen tot stand komt."