Volledig scherm
Party King aan de Ambachtsweg in Best © Google Streetview

Operatie Trefpunt: 50.000 erectiepillen en pistolen moeten verdachte drie jaar cel kosten

*UPDATE 17.19 UUR* DEN BOSCH / BEST - Een inwoner van Dordrecht die tot een van de 21 verdachten van Operatie Trefpunt hoort, gaat mogelijk drie jaar de cel in, omdat hij erectiepillen en pistolen in zijn garagebox had liggen. De Bossche rechtbank trekt maandag en dinsdag tijd uit voor in totaal tien verdachten in deze operatie. Verslaggever Max Steenberghe volgt de zaak.

Twee vuurwapens, bijna 9.000 lsd-trips, en een jerrycan amfetamine-olie waren niet het enige dat de politie op 4 april vond in een Dordtse garagebox. Er kwamen ook bijna 50.000 erectiepillen te voorschijn. De officier zocht op wat iemand daarmee moet en, zo leerde ze: de pillen zijn bloedverdunnend, maken drugs veel krachtiger en zij zag ze dan ook als drugs. Bij elkaar was het genoeg om drie jaar cel te eisen.

Geluidsopnames
Dordtenaar Tony H. (47) kwam naar voren door het grote twee jaar durende onderzoek naar een bedrijf in Best. Daar werd uitvoerig en vrijuit gepraat over harddrugsproductie en -handel. De politie nam 13.000 gesprekken op, in totaal 5.000 uur en daar stond ook deze man tussen. Zijn gesprekken vielen op omdat hij het had over een 'deur' en een 'superdeur'. Dat is in die wereld de naam van een corrupte douanebeambte.

Tijdens de actiedag in april viel de politie binnen in het Dordtse huis. Omdat hij als vuurgevaarlijk bekend staat, gebeurde dat door een arrestatieteam dat zijn deur uit de sponning blies met explosieven. In het huis werden in jaszakken ruim vijftig pillen gevonden. daar wist hij niks van, misschien hadden zijn motorvrienden wat laten liggen en heeft zijn dochter ('-die is nogal van het opruimen-') de zakjes in zijn jas gestopt.

Scooters met wapens
Toen de politie de zware motor van de man nergens zag, vermoedde zijn vrouw dat die 'misschien in de garagebox stond'. Navraag leerde dat de man twee boxen had. In een ervan stonden twee scooters en in de zadels daarvan zaten een pistool en revolver, telkens met bijbehorende munitie. Ook daar wist de man niets van, veel vrienden hebben een sleutel van de box, zei hij. 'Maar niet van de scooterzadels' vermoedde de rechter.

In de box lagen vijf vuilniszakken met in totaal bijna 50.000 erectiepillen en er stond een jerrycan met 2,5 liter amfetamine-olie. Opnieuw was het de man een raadsel waar alles vandaan kwam. De officier had er wel een antwoord op. De man is gezien en gehoord in Best, hij heeft een strafblad en er lagen drugs en wapens in zijn garagebox. Gezien de waarde ervan is het onwaarschijnlijk dat iedereen daar in en uit kon lopen: het is gewoon allemaal van hem.

Het was een flinke vangst, geen kleine jongens hier en vooral de combinatie van harddrugs en geladen wapens verontrustte haar. Vandaar een stevige eis: drie jaar cel.

Twintig maanden cel
Ook tegen een tweede verdachte in operatie Trefpunt heeft het Openbaar Ministerie maandag in de rechtbank in Den Bosch een fors straf gevraagd: twintig maanden cel. De Amsterdamse Israelier (52) was bepaald niet een koerier in de grote drugszaak trefpunt, zoals hij zelf zegt. Het OM ziet hem als dealer en eist twintig maanden cel.

Anmon M. is 34 keer bij het Bestse Party King geweest, had regelmatig iets bij zich en ging met een tas weg. Bij hem thuis in de hoofdstad is ruim zeven ons mdma gevonden, bijna anderhalve ons marihuana en liefst 8200 zegels waar lsd op zou zitten. Dat laatste bleek niet zo, het ging om een toegestaan roesmiddel dat volgens de man wordt gebruikt door spirituele mensen.

Zelf ontkende hij in het begin zelfs maar in de zaak te zijn geweest. Op de rechtszaak gaf hij dat wel toe, maar hij was niet meer dan een koerier. Hij ging geld brengen en kreeg dan iets mee waarvan hij zeker wist dat het alleen maar wiet was. Daar geloofde het OM geen fluit van. Er is duidelijk gehoord hoe hij met de hoofdverdachten onderhandelde over pillen. En dat hij niets wist van de drugs van hem thuis wuift de officier ook weg. (De man dacht dat 'bezoek' het bij hem had verstopt). Kortom: twintig maanden cel.

Hennephandel Best
Omdat Frans R. (53) uit Best 37 kilo hennep in huis had, plus een geladen pistool moet hij volgens het OM 21 maanden celstraf krijgen en de 3000 euro die hij had, inleveren als boete.

Twee jaar lang werd het bedrijf Party King afgeluisterd waar honderden harddrugsmannen op de koffie kwamen. Verdachte nummer 258 bleek Frans R. Toen op de dag van alle invallen de bijna veertig kilo tevoorschijn kwam, zei hij eerst dat hij 'dat had gevonden in het bos',maar voor de rechtbank gaf hij toe dat hij het op de pof had gekregen. Hij wilde het spul verzwaren en doorverkopen en hoopte op duizend euro winst per kilo.

Daar heeft hij nu spijt van, zei hij in tranen: hij is zijn huis kwijt, zijn vrouw is boos en hij wordt ziek in de cel. Erna Vrijhoeven kon er niet mee zitten. De man heeft welbewust voor deze handel gekozen, hoopte flink te verdienen aan 'een heel grote hoeveelheid' en had ook nog een wapen voorhanden. Ze kon niet anders, zei ze, dan 21 maanden cel te eisen waarvan 7 maanden voorwaardelijk. Omdat het hem echt om winst ging, moet hij het ook financieel voelen en daarom eist ze de 3000 euro die in het huis lag, op als boete.

Verslaggever Max Steenberghe volgt de zaak in de rechtbank en twittert hierover: