Volledig scherm
© Jheronimus Bosch

Opmerkelijke vondst rond het mes van Jeroen Bosch

DEN BOSCH - Boschdeskundige Lucas van Dijck is er na grondig speurwerk in middeleeuwse archieven van de stad Den Bosch in geslaagd om te achterhalen welke messenmaker schuilgaat achter het merkteken M dat prominent in het werk van Jeroen Bosch voorkomt. 

Het gaat om een in het oog springend detail uit het rechter paneel (de hel) van de Tuin der Lusten: het dubbele oor met het mes daartussen. Op het mes prijkt de letter M.

Van Dijck stuitte naar driftig onderzoek op een akte waar die merknaam wordt toegeschreven aan de Bossche messenmaker Anthonius Jonckers. Het gaat om overdracht van die merknaam van de ene messenmaker naar de andere. Den Bosch gold in de tijd van Jeroen Bosch (1450-1516) als een bolwerk van messenmakers. Dat de M als merknaam diende, was al duidelijk maar nu weten we ook dat de maker van dat mes, Anthonius Jonkers is, die net als Bosch op de Bossche markt woonde en werkte.

Opmerkelijke vondst
Volgens Jac Biemans van het Bossche stadsarchief gaat het om een opmerkelijke vondst. ,,Het vergt heel veel tijd om zulke zaken boven tafel te krijgen. Van Dijck is heel specifiek gaan zoeken op messenmakers. Als stadsarchief hebben we steeds onderzoek gedaan naar aktes waar de naam van Bosch in voorkwam."

Kijk voor meer nieuws over het Jeroen Boschjaar op bd.nl/jb500.