Volledig scherm
Rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx/BD

Osse roofovervallers krijgen elf en tien jaar celstraf

* UPDATE 14.36 uur * OSS - Drie jonge verdachten uit Oss die in verband worden gebracht met een reeks grove geweldsdelicten, krijgen elf en tien jaar celstraf. Dat bepaalde de rechtbank vrijdag. Twee keer werd er elf jaar opgelegd, één keer tien. De verdachten zijn meteen in hechtenis genomen.

Het drietal hoorde twee weken terug celstraffen van twee keer tien jaar en één keer zeven jaar tegen zich eisen. De man van 22 kreeg elf jaar, die van 23 tien jaar en die van 24 ook elf jaar. De jongste verdachte werd in 2011 ook al veroordeeld voor poging tot doodslag. 

De 22-jarige man pleegde één gewelddadige woningoverval in Heesch, de 23-jarige en 24-jarige man pleegden er twee in Heesch en Oss. De 22-jarige en de 24-jarige werden bovendien veroordeeld voor twee bedrijfsinbraken. Daarnaast acht de rechtbank bewezen dat de 22-jarige man een poging tot doodslag pleegde door iemand meerdere keren met een honkbalknuppel op het hoofd te slaan.

Koevoet
Justitie houdt de drie onder meer verantwoordelijk voor een gewelddadige roofoverval aan de Goudmijnhof (maart 2015) en een poging tot doodslag op een bewoner van de Marius de Langenstraat (januari 2015), ook in Oss. De 70-jarige vrouw die slachtoffer werd van de roofoverval aan de Goudmijnhof verklaarde tijdens een eerdere zitting dat ze enorme wraakgevoelens koestert tegen de drie.

De vrouw werd met een koevoet op haar hoofd geslagen en moest zich maandenlang behelpen met vloeibaar voedsel. Uit haar appartement werd 30.000 euro gestolen.

Poging tot doodslag
De rechter achtte de verdachten onder meer schuldig aan handel en diefstal van hennep, inbraken in slagerijen en poging tot doodslag. Voor de roofoverval aan de Goudmijnhof was er in ieder geval voldoende bewijs tegen twee van de drie verdachten. De rechtbank sprak van grof en gewetenloos geweld.