Volledig scherm
Mark Meijs en Ruben van Vugt werken aan de maquette van Tilburg. © Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Oud Tilburg herleeft in een maquette

TILBURG - Tilburger Ruud Cleverens kreeg niet de tijd om zijn gedroomde maquette van Tilburg uit de jaren ‘50 af te ronden. Een groepje vrijwilligers probeert de klus alsnog te klaren. En dat is monnikenwerk.

Tien vrijwilligers werken in tweetallen dagelijks in een speciaal ingerichte ruimte in de bibliotheek aan hetzelfde doel: een maquette van het Tilburg tussen de jaren 1950 en 1960. De maquette heeft de schaal van 1 op 1.000.

Historisch belang
Tilburger Ruud Cleverens startte aan de megaklus, maar overleed in januari. Een aantal enthousiastelingen besloot na een oproep van het Stadsmuseum aan de slag te gaan met de erfenis van Cleverens. „Het is zonde om de klus niet af te maken. De tijdsperiode was vanwege de textielindustrie van historisch belang voor Tilburg. Bovendien is het gaaf als ouderen de wijk van hun jeugd herkennen in de maquette”, aldus vrijwilliger Mark Meijs.

Omdat de tijdsperiode die Cleverens voor ogen had te breed is, richten de vrijwilligers zich op één jaartal. Rond december moet de klus klaar zijn.