Volledig scherm
De website die dinsdag is gelanceerd. © Peter de Bruijn

Oude handschriften leren ontcijferen op 'Wat staat daer?'

DEN BOSCH/TILBURG - Het aantal mensen dat bij archiefinstellingen kennis heeft van oud geschriften is beperkt. Dat moest veranderen, dachten het Regionaal Archief Tilburg, het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. En dus kwam er een website waar mensen spelenderwijs oude handschriften leren ontcijferen: Wat staat daer?

,,Binnen de archiefinstellingen zijn er nu nog een of twee collega’s met degelijke kennis van ‘oud schrift’", vertelt Margot America van het BHIC. ,,Op termijn zullen deze collega’s verdwijnen." Ook geeft zij aan dat er nog maar weinig cursussen in 'paleografie' gegeven worden en het voor onderzoekers die zelf in de archieven duiken dus steeds lastiger wordt om de juiste kennis te hebben.

En daarom werd de site gelanceerd. Daarop kan iedereen oefenen met het ontcijferen van teksten. Beginners gaan van start met een letter of woord en groeien daarna naar complete teksten. Die zijn weer verdeeld in verschillende thema's. Alle teksten komen uit de drie samenwerkende archieven. Bezoekers die tegen problemen aanlopen, kunnen op een forum onderling sparren. De website is vanaf dinsdag te bezoeken en wordt in Noord-Brabant gelanceerd. 

Volledig scherm
Een recept voor frikadellen uit een kookboekje uit de 18e/19e eeuw van de familie Raupp. Bron: BHIC