Volledig scherm
Rob Stevens van whiskyslijterij De Koning © Bart Gotink/BD

Over protestbord Bartenbrug moet opeens ook belasting betaald worden

Wo 10 aug. Zijn krijtbord werd het symbool van alles wat er mis ging bij de bouw van de Bartenbrug, die sinds woensdagmiddag weer open is. Zo’n symbool waarvan voorbijgangers stoppen om deze te fotograferen. ‘Bartenbrug. A bridge to far’, viel er te lezen. Of er stond gewoon een droge opsomming op van de jaren dat de stad het al zonder brug moet doen.

Door Bart Gotink

Dat viel niet alleen de voorbijgangers op, ook gemeentehandhavers zagen het protestbord. De twintig jaar daarvoor was het bord, dat dienst deed als reclamebord om de whisky te slijten van Whiskyslijterij de Koning, nog niemand opgevallen. Tot het dus een protestbord werd. Vorig jaar lag daar een blauwe envelop, aldus eigenaar Rob Stevens. 40 euro precariobelasting graag. De borden hangen namelijk boven gemeentegrond.

Gezocht en gevonden
„Nee, ik heb geen eens bezwaar gemaakt”, verzucht Stevens. „Ze hebben iets gezocht en gevonden.” Hij is er na vijf jaar zonder Bartenbrug nu helemaal klaar mee. Zelfs de complete afsluiting van de kruising voor de brug voor afrondende werkzaamheden de afgelopen weken, verliepen nog slecht. „Onze winkel zou bereikbaar moeten blijven. Dat was dus niet het geval. Ik heb uiteindelijk zelf met vuilniszakken maar wat eenrichtingsverkeerborden afgeplakt.”

Vijftien procent
Het eerste jaar zonder Bartenbrug viel de omzet van zijn drankhandel zeker vijftien procent terug, rekent Stevens voor. Uiteindelijk wist hij met internetverkoop en proeverijen de omzet ‘redelijk op peil te brengen’. Dat was ook gelijk de reden dat hij geen compensatie kreeg van de gemeente. Hij hoopt nu echter vooral dat er weer wat leven terugkomt in de vele leegstaande panden op het Hinthamereinde. „Er is veel failliet of weggegaan, en ik verwacht niet dat het allemaal terugkomt. Wij zijn hier echt het sluitstuk van de binnenstad geworden.”

Klagen
‘Eindelijk! was dat nou zo moeilijk?’ valt er nu te lezen op zijn protestbord. Want er kan vanaf vandaag weer over brug gereden worden, in beide richtingen. Stevens hoopt vooral dat de bestuurders 'niet zo'n plank voor hun kop hebben' dat ze van de opening een feestje maken. En wat er hierna op het bord komt te staan, dat weet hij nog niet. „Toch jammer,” besluit Stevens, „straks hebben we niks meer om over te klagen.”

UPDATE: Wethouder Jos van Son geeft aan in gesprek te gaan met eigenaar Stevens over de precarioheffing over een oplossing.