Volledig scherm
De Lelie schoonmaakdiensten: links Ad en William en rechts Antoine © Marc Bolsius

Pa heeft soms moeite met tempo van zoons in Bosch schoonmaakbedrijf

DEN BOSCH - Het was eigenlijk de bedoeling dat Ad de Haas (62) de afgelopen jaarwisseling uit het bedrijf zou stappen. Dat is niet gelukt, hij blijft waarschijnlijk nog heel 2016 actief voor schoonmaakbedrijf De Lelie.

Maar dat is niet omdat zijn twee zoons het niet af kunnen zonder pa. “Ze doen het zó goed, ik voel me zelfs weleens bezwaard”, zegt Ad, “want hun tempo is bijna niet bij te houden. Ik ben nog wat lopende zaken aan het afronden. Het geeft me een geruster gevoel als ik dat zelf doe.” “Je hoeft je helemaal niet bezwaard te voelen”, zegt William. “Je mag enorm trots zijn. Je hebt alle kracht en knowhow die er nu is samengebracht.”

Eind 2012 ging Ads broer, Willie, met pensioen. Sindsdien zijn de tweelingbroers William en Antoine (42) samen eigenaar van het sinds 1919 bestaande Bossche schoonmaakbedrijf. William: “Het werk is enorm veranderd, dus ik snap wel dat pa soms moeite heeft om het tempo bij te houden. Zeker software verandert zo snel. Wij zijn opgegroeid met de computer, hij niet. Als je vroeger een schoonmaakbedrijf nodig had, ging je naar het dichtstbijzijnde. Nu met internet en social media is dat heel anders geworden. Maar vergis je niet. Mijn vader en zijn broer deden het fysieke werk nog echt zelf en daarnaast moesten ze de organisatie leiden.”

“Het zijn tropenjaren geweest”, valt pa bij. “Je maakte heel veel uren in een week. Daarom wilde ik ook niet dat mijn zoons in het bedrijf kwamen. Er moest veel te hard gewerkt worden.”

Lees een uitgebreid artikel over familie De Haas in de serie ‘Pa of ma achterna’ in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch, van donderdag 25 februari.