Volledig scherm
De ravage op de hoek van de Markt in Den Bosch was erg groot na de instorting van een pand. © Bart Meesters

Pand Markt Den Bosch stortte in door verwijderen dragende muur in kelder

* UPDATE 14.29 uur * DEN BOSCH – De instorting van het Pearle-pand aan de Markt in Den Bosch eerder dit jaar is veroorzaakt door het verwijderen van een dragende wand die in 1992 illegaal was aangebracht. Tijdens de werkzaamheden die op 27 februari in het pand werden uitgevoerd, zou de wand zijn weggehaald. Op dat moment was nog niet duidelijk dat het om een dragende muur ging. 

Tijdens het persgesprek donderdag werd gesproken over een 'samenloop van omstandigheden'. In 1992 zijn, zonder de betreffende vergunningen aan te vragen, in de kelder een stalen balk en een houten afscheidingswand aangebracht. Deze werden aangebracht omdat een ander, dragend metselwerk werd verwijderd.

Dragende wand
De houten wand werd daarbij echter onbedoeld een dragende wand. Bij de verbouwing op 27 februari werd deze wand verwijderd, niet wetende dat deze dragend was voor het pand. Daarop stortte de dragende stalen balk in de kelder in. Vervolgens is een grote stalen balk op de begane grond weer gaan schuiven, waardoor de gevel naar buiten is gedrukt.

Het onderzoek naar het instorten van het pand werd gedaan door BouwQ uit Best. Ingenieur Ben Notenboom verzorgde donderdag een presentatie over de resultaten. Tijdens de presentatie werd met visualisaties de situatie in beeld gebracht.

Incident
In het uitgevoerde onderzoek wordt uitgegaan van een incident. Daardoor zou de kans op herhaling van een plotselinge instorting in de binnenstad 'zeer klein' zijn. De gemeente gaf tijdens de presentatie aan dat het belangrijk blijft dat constructieve onderdelen van gebouwen in goede staat moeten zijn. De verantwoordelijkheid voor deze bouwkundige staat ligt bij de eigenaar van het pand. Wel gaat de gemeente onderzoeken hoe zij eigenaren van bepaalde panden kan helpen bij bouwkundige ingrepen. 

Klap 
Logister noemde de instorting van het gebouw tijdens de presentatie een klap voor de stad. ,,Het was een gezichtsbepalend pand, op een gezichtsbepalende locatie.”

Het pand aan de Markt 31 stortte zaterdagavond 27 februari in. Bij de instorting raakte niemand gewond. Het puin van het voormalige Pearle-pand werd vervolgens onderzocht door verschillende partijen. „Het onderzoek naar het ingestorte pand is complex, mede omdat er verschillende partijen bij zijn betrokken”, zei een woordvoerder van de gemeente in mei. 

Kijk voor meer informatie over het ingestorte pand en beeldmateriaal op bd.nl/instorting

Volledig scherm
Een visualisatie van de situatie op 27 februari. © Gemeente Den Bosch