Volledig scherm
Vader Hans en zijn dochter Cynthia. © Marc Bolsius

Papieren één dag te laat: dochter kan niet bij vader in Den Bosch wonen

DEN BOSCH - De 17-jarige Cynthia uit Indonesië wil niets liever dan bij haar vader in Den Bosch gaan wonen. Maar juist nu het moment daar is, dient zich een bizar probleem aan: omdat de benodigde papieren een dag te laat bij de gemeente binnen komen, dreigt het feest niet door te gaan.

Vader Hans ten Have en zijn dochter hebben er slapeloze nachten van. ,,Cynthia is stil en heeft buikpijn", zegt hij. Cynthia is nu, als een soort vakantie, bij haar vader maar woonde al haar hele leven in Indonesië, bij haar moeder. Hans houdt vanuit Den Bosch al 17 jaar lang zo goed mogelijk contact. Nu Cynthia haar middelbare school heeft afgerond wil ze echter naar Nederland komen.

Dochter erkennen
Ze droomt van een toekomst als verpleegster, te midden van haar lieve familie hier. Om haar een Nederlands paspoort te geven moet Cynthia echter nog voor haar 18de verjaardag door haar biologische vader Hans erkend worden. Die procedure kostte onverwacht veel tijd en duurt al maanden. De benodigde stukken zijn nu eindelijk van Indonesië onderweg naar de gemeente Den Bosch, die voor de afronding moet zorgen. De stukken worden daar maandag verwacht. Dat is bizar genoeg precies de dag dat Cynthia 18 wordt - en dus te laat.

Een dag te laat
De tante van Cynthia, Karin ten Have, belde zich suf met de gemeente. Kunnen de papieren wellicht al gefaxt of gemaild worden? ,,Dat blijkt niet het geval. De gemeente wil de originele papieren kunnen controleren." Zij toont begrip voor het feit dat er regels zijn, maar hoopt dat de ambtenaren hier rek in kunnen vinden zodat alles formeel - maar alsnog op tijd - in orde komt.

De gemeente heeft tot nu toe niet geantwoord op het verzoek van het Brabants Dagblad om te reageren.

Lees meer over de situatie van Cynthia en haar vader in het Brabants Dagblad van vrijdag 22 juli.