Volledig scherm
Evelien van Raaij houdt een inleiding bij de film 'Star'. © Peter de Bruijn

Paradepaardjes van ‘Nieuwe Filmers’ krijgen aandacht bij filmspecial van ArtiBosch

DEN BOSCH – ,,Altijd weer spannend om te zien hoe mensen op de film reageren. We kregen applaus; een bevestiging dat het oké was.” Evelien van Raaij (26) uit Vlijmen maakte ruim twee jaar geleden met een team jonge filmers de korte film ‘Star’. De film werd zaterdagavond vóór de Spaanse hoofdfilm ‘Kiki el amor se Hace’ van het kunstenfestival ArtiBosch getoond in de Verkadefabriek in Den Bosch.

,,Ik was in 2014 assistent-regisseur van Jan van Ooijen en schreef mee aan het script”, aldus Evelien. ,,De film is tijdens het ‘One Week Filmproject’ in vijf dagen gemaakt. Het is een redelijk kunstzinnige film. Je moet er wel oog voor hebben.” Het thema dit jaar van het veertigste kunstenfestival ArtiBosch is verleiding. ,,Daar sluit ‘Star’ goed op aan”, volgens Evelien. ,,Een jongen wordt verleid om de moordenaar van zijn moeder te doden. De vraag is natuurlijk of hij het wel of niet gaat doen.”

Creatief platform Solos
Het is voor de eerste keer dat tijdens Artibosch korte films van Nieuwe Filmers van Solos uit Den Bosch te zien zijn. ,,Star en Ruimel zijn de Paradepaardjes; de winnaars van onze ‘One Week Filmprojecten’ in 2014 en 2015”, aldus Marcus Peters van Solos; een creatief platform voor jongeren in Den Bosch. ,,Voor ons als Solos is het belangrijk dat we jonge filmmakers en hun films onder de aandacht van het publiek kunnen brengen. De makers kunnen zelf zien waarvoor en voor wie ze hun film eigenlijk maken.”

Volledig scherm
De film begint met een tragedie. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Kunstenfestival ArtiBosch wordt zaterdag in de Verkadefabriek en zondag op de Parade in Den Bosch gehouden. © Peter de Bruijn