Volledig scherm
© Thinkstock

Petitie tegen aangepaste afvalkalender in Tilburg: 'Mijn container vliegt nog net niet weg' (video)

TILBURG - ,,Overlast en stank, dat wil je niet! Is er wel nagedacht over de gezondheid? Heeft men ook gedacht aan het toenemen van zwerfafval?" Het nieuwe beleid van de gemeente Tilburg, om in de zomermaanden minder vaak afval op te halen, is bij veel Tilburgers in het verkeerde keelgat geschoten.

En wat doe je dan? Dan start je een petitie en zet je die op de Facebookpagina van Heel Tilburg in Een Groep, dacht Natascha Pijnappels uit Berkel-Enschot.

Zout
Want na diverse belletjes en brieven richting de gemeente, is de inwoonster nog geen stap verder gekomen. ,,Ik moest er maar snoeiafval ingooien, of zout op de bodem. Zou wel werken tegen de stank. Ook werd ons aangeraden om dan maar biologische containerzakken te gebruiken. Geen succes want die beestjes vreten er gewoon doorheen", zegt Pijnappels.

Heffingen
Nog geen twee uur nadat de post online stond, is de petitie donderdag al bijna 500 keer ondertekend. En de teller blijft oplopen. De initiatiefnemers eisen dat de rest- en de GFT-container in de maanden mei tot en met september iedere week wordt geleegd. ,,En zodra er genoeg handtekeningen zijn, bied ik de petitie aan bij de gemeente. Dit kan toch niet? Mijn container vliegt nog net niet weg. De maat is vol; want de kosten voor de afvalstoffenheffing gaan niet omlaag. En dat is dan weer typisch, want wij moeten er wel meer moeite steken."

De gemeente geeft aan inmiddels op de hoogte te zijn van de petitie en alsmede van de klachten die rondgaan op sociale media. ,,We houden een vinger aan de pols, dat is ook aan de gemeenteraad beloofd. Verder willen we graag met de indieners van deze petitie in gesprek gaan", zo laat een woordvoerder weten. En wat betreft die heffing? ,,We hebben tot 2017 nog contracten met de afvalverwerkers, maar daarna kunnen we misschien - als de afvalstroom genoeg is ingeperkt - besparen op de heffing."

Stank
Inwoners die de petitie hebben ondertekend, stellen dat ze last hebben van insecten, vliegen, nare geurtjes en een 'tapijt aan maden in de kliko'. Voor grote gezinnen zou het helemaal niet te doen zijn en moet het afval worden opgespaard.

,,We merken ook dat dit proces tijd nodig heeft en dat het van inwoners meer vraagt. Maar we moeten toch toe naar minder afvalstromen. We zijn een van de laatste steden in Nederland die nog eerst per week ledigde", stelt de gemeente Tilburg.

Minder restafval
Het afvalbeleid dat sinds begin juli gehandhaafd wordt, gaat uit van containers legen eens per twee weken in het zomerseizoen. Doel van dit beleid? Door afvalscheiding te stimuleren en erop te handhaven (boetes) heeft de gemeente ervoor gezorgd dat mensen minder restafval overhouden. Daarom is besloten vanaf 1 juli minder vaak de containers te legen, was de gedachte van de gemeente.

Volledig scherm
De containers puilen uit omdat het vuil maar eens per 2 weken wordt opgehaald. © Alex van Lanen/BD
Volledig scherm
De container van Natascha Pijnappels uit Berkel-Enschot zit vol met maden. © Natascha Pijnappels
Volledig scherm
Natascha Pijnappels: ,,Mijn container kruipt nog net niet weg!" © Natascha Pijnappels