Volledig scherm
De initiatiefnemers van Maestro's Recordcafé, van links naar rechts: Luuk Bergervoet, Roy Henkelman en Hugo den Hartog, in een deel van de coffeecorner waar nog druk wordt gewerkt.

Platenzaken willen wel een 'platenstraatje': 'Bijna jammer dat we niet dichter op elkaar zitten'

Do 9 jun. Nee, het zijn niet er niet teveel, stelde Roy Henkelman al over de komst van 'zijn' nieuwe platenzaak in de Hinthamerstraat. De derde op korte afstand. En de concurrenten denken daar exact hetzelfde over.  „Het is bijna jammar dat hij niet wat dichterbij zit”

Door Bart Gotink

Begin juli opent 'Maestro's Recordcafé' in de Hinthamerstraat. Een paar honderd meter verderop zitten de Langspeelplaat en The Record Hustler.

Dichterbij
The Record Hustler - ongeveer 50.000 voornamelijk tweedehands LP's - juicht de komst van het nieuwe Recordcafé alleen maar toe. „Het is bijna jammer dat hij niet wat dichterbij zit”, aldus eigenaar Pierre van der Zande. Want hij ziet wel ‘een platenstraatje’ voor zich in de Hinthamerstraat/Hinthamereinde, die steeds meer muziekliefhebbers van ver buiten Den Bosch moet lokken. „Misschien kunnen we samen iets organiseren.”

Lekkere boterham
Voor omzetverlies is hij niet zo bang. Zelf zit hij nu ruim een jaar aan het Hinthamereinde en de zaken gaan ‘boven verwachting goed’. „Het is geen grote boterham, wel een lekkere”, stelt Van der Zande. "Het is nog niet genoeg om personeel aan te nemen, maar genoeg om van te leven." Omdat hij zich op een net wat andere doelgroep richt als de nieuwkomer, denkt hij dat het met omzetverlies wel meevalt. "Het klopt dat wij ons op tweedehands en meer op rock richten." Roy Henkelman van Maestro's Recordcafé gaf eerder al aan dat hun zaak zich voornamelijk richt op nieuwe platen en 'black music', jazz, soul en blues.

Liefhebber
Ook bij Stichting de Langspeelplaat, iets verderop in het Hinthamereinde, zien ze de nieuwkomer wel zitten. "Onze stichting promoot vinyl. Hoe meer platen er verkocht worden, hoe beter dat is", zegt Tom Korthals, voorzitter van de stichting. De Langspeelplaat werkt zonder winstoogmerk, 'voor en door de liefhebber' aldus Korthals. In de zaak staan vrijwilligers, eventuele winst gaat muzikanten en bandjes die hun muziek op platen willen uitbrengen. "Hoe meer keus er is bij ons in de straat, hoe groter de kans dat mensen van heinde en verre komen."

Volledig scherm
Platen in The Record Hustler Den Bosch © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Platen in The Record Hustler Den Bosch