Volledig scherm
Tilburg University

Pleidooi in Tilburg: 'Eén universiteit voor Zuid-Nederland'

TILBURG - Er moet één universiteit voor Zuid-Nederland komen. Koen Becking, bestuursvoorzitter van Tilburg University, hield maandag bij de opening van het academisch jaar een warm pleidooi voor nauwe samenwerking tussen Tilburg, Eindhoven en Maastricht.

Als het wetenschappelijk onderwijs in het zuiden van Nederland, inclusief de hogescholen, zich als een eenheid opstelt is dat een fantastisch uitgangspunt voor toponderzoek, vindt Becking. Harde, technische kennis en zachte, mensgerichte kennis kunnen dan maximaal worden gecombineerd. Dat is volgens hem noodzakelijk om complexe maatschappelijke problemen te lijf te kunnen.

Investeren
Becking riep minister van financiën Jeroen Dijsselbloem, in Tilburg te gast, op om daar dan ook flink in te investeren. ,,Als we de krachten willen bundelen en dus zuinig zijn met belastingcentjes mogen we ook vragen om een stuk van de taart”, zei hij in een toelichting.

De bestuursvoorzitter denkt nog niet meteen aan één gezamenlijk college van bestuur, maar aan verschillende campussen. De universiteiten van Tilburg en Eindhoven werken nu al samen in de Jheronimus Bosch Academy of Data Science in Den Bosch.

De universiteit van Maastricht laat desgevraagd weten informeel al op de hoogte te zijn van Beckings pleidooi. ,,De deur staat open voor overleg", aldus een woordvoerster. ,,Meer kunnen we er nu niet over zeggen."

Lees dinsdag 6 september een uitgebreid artikel over het pleidooi van Becking in het Brabants Dagblad.