Volledig scherm
Jongeren zoeken Pokémon op het hofje Zusters van Orthenpoort. Deze jongeren komen niet voor in het verhaal. © Bart Gotink/BD

'Pokémonterreur' treft idyllisch hofje

Ma 18 jul. ,,Pokémonterreur, zet dat maar boven je stuk", zegt de bewoonster halverwege het gesprek. Sinds vier dagen wordt het idyllische hofje Zuster van Orthenpoort, een zijstraat van de Hinthamerstraat, tot diep in de nacht bezet door tientallen hangjongeren.

Door Bart Gotink

Ze woont er al sinds 1982, maar nog nooit heeft ze dit meegemaakt. Tot diep in de nacht zitten jongeren op haar vensterbank, nu al vier nachten achter elkaar. De jongeren trekken de deurklink naar beneden, maken herrie onder haar slaapkamertaam en draaien harde muziek. In de nacht van zondag op maandag kon de 75-jarige pas tegen tweeën slapen, de nachten daarvoor was het mogelijk nog erger. En wat al die hangjongeren lokt? De jacht op Pokémon.

Hotspots
Maar liefst vier ‘Pokémonhotspots’ zitten er op het hofje Zusters van Orthenpoort, een zijstraat van de Hinthamerstraat. „Dat zie je dus bijna nergens”, aldus een enthousiaste Pokémonspeler. En zo lokt Pikachu de jongeren massaal naar het idyllische hofje, waar ze van einde middag tot, ja tot hoe laat eigenlijk? „Toen ik om half drie moest plassen, waren ze er nog”, aldus bewoner 1. „Mijn vriend moet om half zes werken, toen hingen er nog een paar rond. Om vier uur besloot hij dat slapen die nacht toch geen zin meer had, en is hij maar opgestaan.”

Servers plat
De speler zelf heeft het zaterdagavond in elk geval tot half drie volgehouden. „Toen stond hier nog vijftig man.” De eerste dagen dat het spel in Nederland uit was, lagen de servers overdag regelmatig plat, zo verklaart hij het feit dat er tot midden in de nacht gespeeld wordt. 

Politie
En die hangen dus vooral op de vensterbank van de 75-jarige mevrouw. De ouderen snappen ook niet helemaal meer hoe het spel werkt. „Waarom stoppen ze die beesten niet in het park, daar wonen tenminste geen mensen”, vraagt de een zich af. „Ik heb de politie al gebeld, maar die kunnen die beestjes ook niet weghalen”, constateert een ander.

Nintendo
De overlast gaat inmiddels verder dan alleen maar hangen. Ze plassen tegen de muren en maken er een zooi van. Zelfs toeristen maken geen foto’s meer van het pleintje, met het mooie tuintje. Dus gaat er een brief naar Nintendo, vermoedelijk voor op de torenhoge stapel soortgelijke brieven. En de politie is gebeld en even langs geweest. ‘Blijven bellen’ was het advies. Want de Pokémon weghalen, nee dat kunnen zij ook niet.

Volledig scherm
Rommel in de heg bij de Zusters van Orthenpoort © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Jongeren zoeken Pokémon op het hofje Zusters van Orthenpoort. Deze jongeren komen niet voor in het verhaal. © Bart Gotink/BD