Volledig scherm
Een screenshot van een van de besloten accounts.

Politie schakelt FBI in voor Tilburgse sextingzaak

TILBURG - Het politieteam dat de sextingzaak op middelbare scholen in Tilburg onderzoekt, heeft de hulp van de Amerikaanse FBI ingeschakeld.

De FBI moet onder meer persoonsgegevens opvragen bij Instagram, iets wat de Nederlandse politie niet kan doen. Op de bij jongeren populaire app Instagram verschenen tientallen pikante foto's van Tilburgse minderjarige meisjes. Het waren vooral leerlingen van vmbo-school het Vakcollege, maar ook intieme foto's van leerlingen van de Oisterwijkse school 2College Durendael en het Tilburgse Koning Willem II College verschenen online.   Rechtshulpverzoek
"We kunnen Instagram als Nederlandse politie niet zelf benaderen, daarom hebben we de FBI benaderd met een zogenaamd rechtshulpverzoek", zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage. "Het wachten is nu op antwoord uit Amerika. Dat kost tijd."   Drie weken geleden onthulde het Brabants Dagblad dat tientallen seksueel getinte foto's van Tilburgse meisjes tegen hun wil rondgingen op sociale media, met name op Instagram. Het vermoeden bestaat dat die foto's door medescholieren online zijn gezet. Dit wordt ook wel sexting genoemd. De zaak leidde landelijk tot veel ophef. Nog altijd duiken op Instagram aan Tilburg gelinkte accounts op waarin wordt gevraagd anoniem naaktfoto's op te sturen.
​ De politie heeft in de zaak nog geen verdachten aangehouden. "Omdat we te maken hebben met eventueel minderjarige verdachten willen we het proces heel zorgvuldig doorlopen", zegt Uytdehage.