Volledig scherm
Schietpartij bij het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. © FPMB Erik Haverhals

Politie schatte aangiftes vermoorde Linda van der Giesen verkeerd in

* UPDATE 11.21 uur * TILBURG/WAALWIJK - De politie heeft niet adequaat gereageerd op de aangiftes die Linda van der Giesen deed van bedreiging door haar ex-vriend John F. De aangifte van Van der Giesen had moeten leiden tot meer urgentie en sneller ingrijpen van de politie. Dat concludeert de politie nadat zij zelf een intern onderzoek startte naar de gang van zaken rondom de aangifte van de vermoorde Van der Giesen. 

De commissie Eenhoorn, die het politieonderzoek beoordeelde, bevestigde deze conclusie. Het politierapport en het rapport van de commissie Eenhoorn zijn dinsdagmorgen gepubliceerd.

Aangiftes
Bij de aangiftes werd de nadruk te veel gelegd op het volgen van protocollen en een snelle afhandeling van de zaak 'met een goed proces-verbaal als resultaat'. Het belang van Van der Giesen stond daarbij niet voorop. Ook had de aangifte, waarbij het ging om huiselijk geweld, meteen aan de hulpofficier van Justitie moeten worden voorgelegd. Dat is hier niet gebeurd en dat is in strijd met het protocol.

Wel is er vanuit de commissie waardering voor de eerste telefonische contacten die de politie had met Van der Giesen en de tijd die werd besteed aan het doen van de aangiftes. Die aangiftes zelf hadden alleen veel actiever onder de aandacht moeten worden gebracht voor een goede opvolging, zeker toen er sprake was van een toenemende dreiging en een vuurwapen. 

Dat erkent politiecommissaris Hans Vissers ook. „Er had wel degelijk actie moeten worden ondernomen, zeker omdat duidelijk werd dat de verdachte beschikte over een vuurwapen. We zijn er ons van bewust dat we bij een dreiging moeten ingrijpen en dat doen we nu ook. Hij benadrukt dat de politie 'het niet goed heeft gedaan'. „Dit mag niet meer gebeuren.” Vissers geeft aan de moord op Linda van der Giesen een grote tragedie is die ook grote impact heeft gehad op de betrokken politiemedewerkers.

Bedreigd
De verpleegkundige Linda van der Giesen werd op 10 augustus vorig jaar neergeschoten door haar ex-vriend John F., op het moment dat ze vanaf de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk wilde wegrijden naar huis. Ze werd al langer bedreigd door F. en had daarvan tweemaal aangifte gedaan bij de politie. Daarbij had ze aangegeven dat F. in het bezit was van een vuurwapen. Ook de ex-vrouw van F., die een kind met hem kreeg, werd door hem bedreigd.

​Verkeerde inschatting
De politie gaf direct na de moord toe dat zij de urgentie van de aangiftes verkeerd had ingeschat. Zij startte daarop zelf een onderzoek en concludeerde daarbij zelf dat niet goed was gehandeld. Er was sprake van een 'ingewikkeld, bureaucratisch en gefragmenteerd werkproces' en het ontbrak aan 'overall regie' en 'kritische zelfreflectie'.

De advocaat van de vader van het zoontje van Linda, Peter Schouten, kijkt of de politie aansprakelijk kan worden gesteld. Ook vindt hij dat het zoontje van Linda recht heeft op een schadevergoeding, omdat hij 'het voortaan zonder zijn moeder moet doen'. Edwin Wangsakrama, vader van Linda’s zoontje, heeft een dubbel gevoel bij de uitkomsten van het onderzoek. Wel vindt hij het positief dat de politie de fouten heeft erkend en heeft aangegeven voortaan beter te handelen in dit soort zaken.

Lees alles over de moordzaak op bd.nl/lindavandergiesen en bekijk de tijdlijn.

Tweets over @FROM:@ine_cup #lindavandergiesen -RT"