Volledig scherm
© Taina Monteiro

Politie West-Brabant krijgt meer meldingen discriminatie homo's en lesbiennes

TILBURG - De politie-eenheid Zeeland en West-Brabant heeft afgelopen jaar het aantal registraties van discriminatie van homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen (lhbt's) fors zien toenemen. Uit cijfers van het Jaarrapport Discriminatie 2015 blijkt dat er meer dan een verdubbeling te zien is bij deze registraties.

In totaal werd er vorig jaar 320 keer melding gedaan van discriminatie wegens seksuele voorkeur. Een jaar eerder waren dat nog 136 meldingen. Het aantal meldingen tegen lhbt's beslaat bijna de helft van het totale aantal geregistreerde discriminatie-incidenten bij de politie-eenheid. Na seksuele gerichtheid werd er vooral gediscrimineerd wegens ras (213 keer) en godsdienst (43 keer).

De politie laat in een reactie weten dat de stijging mogelijk te wijten is aan extra investeringen in de aanpak van discriminatie-incidenten. Door die nieuwe aanpak zouden meer lhbt's daadwerkelijk aangifte of melding hebben gedaan van de discriminatie.

Tilburg voert de gemeentelijst aan met de meeste discriminatiemeldingen. Daar werden alles bij elkaar 137 meldingen gedaan, 45 meer dan een jaar eerder. Na Tilburg volgen nog Breda (105 vergeleken met 102), Bergen op Zoom (45 vergeleken met 28) en Roosendaal (42 vergeleken met 34).

Aanpak incidenten Oost-Brabant
Bij de politie-eenheid Oost-Brabant was in tegenstelling tot West-Brabant en Zeeland juist een lichte daling van het aantal discriminaties tegen lhbt's te zien. Waren dat er vorig jaar nog 99, in 2015 waren dat er 2 minder. In die regio werd er vaker melding gedaan van rassendiscriminatie: 184 keer in totaal, bijna de helft van het aantal meldingen.