Volledig scherm
© Thinkstock

Politiek Den Bosch bezorgd over forse toename van verwarde mensen

DEN BOSCH – Een aantal politieke fracties is bezorgd over de forse toename van het aantal verwarde mensen in Den Bosch. Dat bleek woensdagavond tijdens de commissie Maatschappelijke Ontwikkelingen.

Het aantal verwarde mensen in de gemeente Den Bosch zou volgens de politie in vijf jaar tijd met bijna 75 procent zijn toegenomen. (Van 359 naar 627 personen). Den Bosch is overigens geen uitzondering. Volgens de cijfers zou tussen 2011 en 2016 in negentig procent van de gemeenten in ons land een stijging van het aantal verwarde mensen te zien zijn.

Volgens Marianne van der Sloot (CDA) heeft de stijging onder meer te maken met de bezuinigingen in de zorg, de wachtlijsten van opvang naar reguliere woningen en het feit dat mensen steeds langer thuis moeten blijven wonen. Mensen die verward zijn, zorgen soms voor overlast. “De politie pakt die mensen dan op.”, aldus Van der Sloot. “Dat gebeurt soms ‘op de politiemanier’ met bijvoorbeeld pepperspray. Dat is het laatste waar je op zit wachten als je verward bent.”

In Eindhoven en Amsterdam wordt geëxperimenteerd met de psycholance. Dat is een ambulance waarin verwarde personen zonder dwangmiddelen op een veilige manier vervoerd kunnen worden. Het CDA zou het toejuichen als er ook een psycholance in de regio Den Bosch komt. Wethouder Paul Kagie zei woensdagavond in de commissievergadering dat Den Bosch volgende maand met een ‘praktische aanpak’ van verwarde mensen komt.