Volledig scherm
© Google Streetview

Politiek Tilburg wil maatregelen Jan Wierhof: 'De handrem moet erop'

TILBURG - Het weglopen van de verwarde Niels was alweer het vierde incident bij de psychiatrische inrichting Jan Wierhof in Tilburg. De politiek wil dat de kans op dergelijke incidenten wordt verkleind.

Een bedreigende situatie, zo blijkt uit de waarschuwing van de politie: ‘benader de man niet, bel 112’. Geen prettig idee als het vermoeden bestaat dat een dergelijk persoon in de buurt rondloopt. Roel Lauwerier (VVD) is er inmiddels wel klaar mee. „De bewoners is altijd beloofd dat de verslavingszorg in de buurt niet voor problemen zou zorgen. Dat alles veilig zou zijn. Dat blijkt gewoon niet te kloppen.”

Politieke agenda
De VVD plaatst ‘Jan Wier’ wederom op de politieke agenda. Lauwerier broedt nog op maatregelen die genomen kunnen worden tegen de instelling. „De handrem moet erop.” Steun vindt Lauwerier bij Hans Smolders, die vindt dat zo’n instelling niet in een woonwijk thuis hoort. „Ik wil cohesie in wijken en daar hoort dit soort onrust niet bij. Een locatie in het buitengebied is beter voor de omwonenden en voor de verslaafden zelf.”

Zorgen
D66, CDA en GroenLinks zien geen reden dat besluit weer ter discussie te stellen. Wel baren de voortdurende incidenten zorgen. „Wat beloofd is aan bewoners moet worden nagekomen. De instelling is verantwoordelijk voor de veiligheid”, stelt Marti de Brouwer (CDA). Joris Bengevoord vraagt zich af of burgemeester Peter Noordanus al een stevig gesprek heeft gevoerd met de GGz, zoals hij na het vorige incident beloofde. „Anders moet dat alsnog gebeuren.” De burgemeester is momenteel met vakantie.