Volledig scherm
© Roy Lazet

Primeur in De Compagnie: wonen bij Marianne en Laurens

DEN BOSCH - De Kruiskamp heeft een primeur. In de Bossche wijk is De Compagnie in gebruik genomen. Van de 90 appartementen worden er 20 gehuurd om mensen met dementie te laten wonen, met of zonder partner. Het is het eerste project van Vivent Het Andere Wonen waarbij een ondernemersechtpaar de zaak voor eigen risico runt en er zelf woont.

Marianne en Laurens Pelk zijn die ondernemers. Beide hebben een lange arbeidsgeschiedenis in de zorg, die eindjaren ‘70 begon in het Willem Alexander Ziekenhuis. Hun jarenlange ervaring heeft ze ook geleerd dat het in de zorg anders kan en moet. Laurens ontwikkelde zo in de loop der jaren een eigen visie op zorg voor dementerenden. Die stoelt op het voorkomen van (opbouw van) angst door het bieden van veiligheid, harmonie en herkenbaarheid. 

Bovendien moet zorg en wonen financieel bereikbaar zijn voor veel mensen, sociale huur dus. Marianne en Laurens hadden zelf een bedrijfsplan maar kregen het de afgelopen jaren niet gefinancierd. Tot ze in contact kwamen met Vivent Het Andere Wonen; dat wil kleinschalig zorgaanbod (maximaal 20 woningen) realiseren waarbij ondernemersechtparen met bewoners zelf contracten afsluiten voor huur, zorg en andere diensten.

Lees het hele verhaal in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch, van vrijdag 23 september.