Volledig scherm
De voorstelling Terugkeer-Turk in Sociaal Centrum Helftheuvel in het kader van festival Boulevard. © Marc Bolsius

Productie Terugkeer-Turk in Den Bosch, maar zonder de Turken

DEN BOSCH - Ver weg van de drukte van festivalplein de Parade, bracht theatermaakster Lizzy Timmers gisteravond in sociaal-cultureel centrum de Helftheuvel haar productie De Terugkeer-Turk. Een strategische keus omdat in de Bossche wijk de Kruiskamp nogal wat Turkse Nederlanders wonen.

Maar flyers in winkels en de moskee ten spijt. Het Bossche raadslid Osman Cifci was de enige toeschouwer van Turkse roots. Zijn ouders verhuisde zes jaar geleden terug naar hun Turkse geboorteplaats, dus Cifci geldt als ervaringsdeskundige. Na afloop toont hij zich emotioneel over het documentair theater dat Lizzy Timmers en haar groep brengt.

Actrice Yonina Spijker geeft als presentatrice van de fictieve informatie-avond een inleiding en werpt de vraag op wat het betekent dat er voor het eerst meer Turkse Nederlanders naar Turkije verhuizen dan andersom. Is de integratie mislukt? Ze kruipt in de huid van een Turkse remigrant, maakte een reportage in Istanbul met teruggekeerde jongeren en skypt met Deniz die juist net weer terug is in ons land na zijn terugkeer naar Turkije. In alle verhalen klinkt de verwarring en de zoektocht naar perspectief of dat nu in Nederland of Turkije is.

Terugkeer-Turk nog te zien tot en met zaterdag 13 augustus.

Volg het laatste nieuws over Theaterfestival Boulevard op bd.nl/festivalboulevard