Volledig scherm
Wethouder Mario Jacobs van de gemeente Tilburg. © Gemeente Tilburg

Proef: 'Asielzoeker sneller laten integreren in Tilburg'

TILBURG - Om asielzoekers zo snel mogelijk te laten wennen aan Nederland, starten Tilburg en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) samen een proef met mensen die nog in hun asielprocedure zitten. Zij moeten zo snel mogelijk integreren.

Het idee dat asielzoekers niet mogen wennen aan Nederland, omdat ze wellicht worden uitgezet is ‘compleet achterhaald’. Dat meent wethouder Mario Jacobs (GroenLinks, asielbeleid). De proef geldt voor 2 jaar, waarbij de gemeente en het COA investeren in de integratie en participatie van de bewoners in Sint Jozefzorg. Het is daarbij de bedoeling dat bewoners snel en intensief kennis leren maken met bewoners en bedrijven in Tilburg. Hoe dat concreet wordt ingevuld, is vooralsnog onduidelijk.

Woning
Een van de onderdelen van de proef is dat asielzoekers uit de opvang die een verblijfsstatus krijgen, een huis krijgen in Tilburg. Op dit moment worden deze mensen willekeurig in het land geplaatst waar op dat moment een woning beschikbaar is. Doodzonde, meent Jacobs. "Vluchtelingen bouwen hier een netwerk op. Dat moet je niet willen vergooien.”

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen