Volledig scherm
© RGBStock

Proef met alcohol bij winkels in Den Bosch, Oss en Heusden lijkt te sneuvelen

DEN BOSCH/OSS - De proef waarbij winkeliers een glaasje alcohol mogen schenken aan hun klanten, lijkt voortijdig te sneuvelen. Onder meer in Den Bosch, Oss en Heusden loopt zo'n proef. 

De rechter stelde de Slijtersunie donderdag in het gelijk en dwingt de gemeente Nieuwegein op te treden tegen boekhandels en kledingwinkels die een glaasje wijn aan klanten willen geven.

Deze verkoop is verboden volgens de Drank- en Horecawet, vanwege de 'volksgezondheids- openbare orde- en zedelijkheidsargumenten'. Nieuwegein mag dit daarom ook niet zomaar gedogen. Volgens de Slijtersunie is dat de 'finale klap op de pilot' en het einde van de proef. 

Tegen de gemeenten die de proef nu doorzetten, dreigt de Slijtersunie met rechtszaken. ,, De blauwdruk ligt nu klaar." Den Bosch, Oss en Heusden zijn al aangeschreven, zo stelt de Slijtersunie. De unie ziet de proef onder meer als oneerlijke concurrentie.

Doodzonde
Burgemeester Jan Hamming van Heusden noemt het 'doodzonde' als het experiment niet door kan gaan. Hij wijst erop dat er in Vlijmen, Drunen en Heusden nota bene drie slijters meedoen aan het project. "En dat is toch de achterban van de Slijtersunie. Ik ben buitengewoon teleurgesteld."