Volledig scherm
Tilburg Arriva chauffeur Pascale in ’t Groen heeft contantloos betaalmiddel in de bus. © Marie-Thérèse Kierkels / Beeld Werkt

Proef met cashloos betalen in Tilburgse bussen moet einde maken aan incidenten

TILBURG - In bussen van Arriva kunnen reizigers op Tilburgse stadslijnen voortaan vanaf 19.00 uur niet meer met cash betalen. Deze test moet een einde maken aan een reeks overvallen op chauffeurs in de stad.

Schouderophalend rekent een man om 21.19 uur zijn busticket af met zijn pinpas. Een handvol muntjes verdwijnt weer in zijn broekzak, wanneer buschauffeuse Pascale in 't Groen de instappende reiziger van lijn 6 de nieuwe regel vertelt. ,,Na 19.00 uur kan betalen op deze lijn niet meer met cash", zegt ze. De man tegen wie ze het heeft is deze avond überhaupt de enige die in contanten wil betalen, de overige reizigers doen dit allemaal met hun praktische OV Chipkaart. ,,Ik ben halverwege de middag begonnen en er zijn in mijn bus maar drie kaartjes in contanten betaald", aldus In 't Groen.

Prettiger voor chauffeurs
De passagiers in de bus merken dus niet veel van de proef van Arriva, maar de chauffeurs voelen zich een stuk prettiger door deze maatregel, bevestigt chauffeuse In't Groen. ,,Het is een fijne beslissing. Ik heb me nooit onveilig gevoeld trouwens, maar het is toch een prettige gedachte dat je nu geen geld bij je hebt in de bussen. Voor overvallers is er nu niets meer te halen."

Overvallen
Buschauffeurs eisten in Tilburg extra beveiliging op risicolijnen in de avonduren en dat het contant geld uit de bus zou verdwijnen. Ze legden daarvoor korte tijd het werk neer in april in Tilburg na een reeks van overvallen. ,,De veiligheid van ons personeel is erg belangrijk. Uiteraard hebben we naar hen geluisterd. De incidenten moeten stoppen", aldus Arriva-woordvoerster Suzan van Beek over de proef.

De proef is een voorbode op een plan van Arriva dat uitgevoerd wordt vanaf 1 januari 2018. Vanaf dat moment is het op elk tijdstip niet meer mogelijk om met contant geld het kaartje voor de bus te betalen in bussen van Arriva.