Volledig scherm
De woningen aan de Offenbachstraat in Schijndel blijven behouden voor circa twintig psychiatrische patiënten. Eind vorig jaar dreigde nog sluiting. © Robèrt van Lith/BD

Proefproject beschermd wonen in Schijndel en Den Bosch

SCHIJNDEL/DEN BOSCH - Beschermd wonen, maar dan anders. Daar komt in het kort het proefproject voor psychiatrische patiënten in Schijndel en Den Bosch op neer. 

De schrik zat er goed in bij de ruim twintig psychiatrische patiënten aan de Offenbachstraat in Schijndel, eind vorig jaar. De GGZ-instelling Reinier van Arkel Groep kondigde forse bezuinigingen aan en dat zou onder meer betekenen dat de beschermd wonen-voorziening aan de Offenbachstraat de deuren moest sluiten vanaf april 2016.

Zoals dat ook gold voor andere woonvormen van Reinier van Arkel in Den Bosch en omgeving. Nu, ruim zeven maanden later, is duidelijk dat de psychiatrische patiënten hun woonplaats Schijndel niet hoeven te verlaten. Tot grote opluchting van henzelf en hun familie en naasten.

De woonvorm blijft open, maar wel op een heel andere wijze. Schijndel is samen met enkele woongroepen beschermd wonen in Den Bosch aangewezen als proefproject voor de Meierijgemeenten. Hier moet als eerste de zogenoemde kanteling vorm krijgen; de scheiding van wonen en zorg.