Volledig scherm
Cyrille Fijnaut tijdens een hoorzitting in Den Haag. Archieffoto: Martijn Beekman/ANP

Professor Fijnaut is nu écht weg bij Tilburgse universiteit

TILBURG – Tilburg University heeft dinsdagmiddag afscheid genomen van professor Cyrille Fijnaut. Dit keer als vertrouwenspersoon van de universiteit, want als hoogleraar criminologie was de Limburger al jaren geleden vertrokken.

Op de bijeenkomst in Tilburg presenteerde de 70-jarige Fijnaut een nieuwe, vuistdikke bundel opstellen over de georganiseerde misdaad en terreurbestrijding. Bijna duizend pagina's dik, 'want dunne boekjes tellen niet'.

Het afscheid van Fijnaut, die als wetenschapper ook diverse beleidsmakers ondersteunde met onderzoek en adviezen, ging gepaard met twee lezingen. Tilburger Wilbert Paulissen, recherchebaas bij de Nationale Politie, schetste de strijd tegen de misdaad in het binnenland, adjunct-directeur Wil van Gemert van Europol betrok er het buitenland bij. Paulissen, die vele jaren leidinggevende functies vervulde bij de politie in Brabant, stond ook stil bij de omvang van de drugscriminaliteit in Brabant. ,,Zo'n roversnest als in Best, waar we op 4 april zijn binnengevallen, dat is ook in Europees opzicht uniek. Naar die plek kwamen 740 criminelen, in omvang overtreft dat alles."

Boter op het hoofd
Om de drugscriminaliteit in te tomen, zal de 'maatschappelijke weerbaarheid' omhoog moeten, stelde Paulissen. ,,Er zijn nog te veel mensen die boter op het hoofd hebben. We hebben het hier in Brabant pas nog gezien met de autoverhuurbedrijven. En er zijn ook nog steeds hotels die een feestje van 20.000 euro cash laten afrekenen. Dat moet niet meer kunnen."