Volledig scherm
© Thinkstock

Provinciale Staten wil bevolkingsonderzoek naar chronische Q-koorts

DEN BOSCH - Provinciale Staten wil dat de provincie het kabinet en de Tweede Kamer verzoekt om een groot bevolkingsonderzoek naar chronische Q-koorts te doen.

Dat onderzoek zou plaats moeten vinden onder 'risicogroepen'. Volgens indiener Antoinette Knoet (PvdA) zijn dat mensen die ten tijde van een Q-koortsuitbraak in een straal van vijf kilometer van een besmet bedrijf woonden. In dat geval zouden, mocht het onderzoek er komen, vele tienduizenden mensen een oproep voor een medische controle kunnen krijgen. De motie werd vrijdag ingediend door acht van de elf partijen, te weten PvdA, SP, VVD, CDA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50Plus en werd unaniem aangenomen.

Ook willen de acht partijen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de manier waarop Den Haag is omgegaan met slachtoffers van Q-koorts. Vanuit Brabant klinkt al lang het verwijt dat het belang van de agrarische sector bij de Q-koortsuitbraak zwaarder is gewogen dan dat van de patiënten.

Onlangs werd bekend dat Q-koorts zeker aan 74 mensen het leven heeft gekost. Het werkelijk aantal dodelijke slachtoffers zou nog veel hoger kunnen zijn.

Meer achtergronden en het laatste nieuws over de Q-koorts op bd.nl/qkoorts.