Volledig scherm
© rgbstock.com

Provincie Noord-Brabant teleurgesteld over toegekende subsidie podiumkunsten

DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant is teleurgesteld in de spreiding van de subsidie voor podiumkunsten. Op woensdag werd bekend welke instellingen subsidie ontvangen van het Fonds Podiumkunsten. De provincie wijst erop dat het Fonds niet in staat lijkt te zijn om de subsidie op een goede geografische wijze over heel Nederland te verdelen

De provincie wijst dan met name naar projecten in Brabant die geen subsidie ontvangen, maar dat wel hadden verdiend. Daarbij moet gedacht worden aan Festival Mundial in Tilburg of Capella Pratensis uit Den Bosch. Tegelijkertijd laat het college weten dat ze wij blij is met de hernieuwde subsidie voor enkele November Music in Den Bosch en het toekennen van subsidie aan nieuwe projecten zoals Theaterfestival Boulevard en Strijbos&vanRijswijk uit Tilburg.

Gedecentraliseerde budgetten
De provincie maakt zich zorgen dat met name instellingen in de Randstad gesteund worden. ,,Zo wordt de Randstad nog meer de leverancier van het aanbod in de regio", laat het college in een persbericht weten. Zij pleit dan ook voor een ander beleid van het Fonds Podiumkunsten. ,,Indien daadwerkelijk een betere geografische spreiding beoogd wordt, is een meer daarop gerichte werkwijze noodzakelijk. Dat kan door vestigingsplaats zwaarder te wegen of te werken met gedecentraliseerde budgetten per regio."

Swinkels
Gedeputeerde Henri Swinkels uitte woensdag ook al kritiek op de manier waarop de subsidiegelden worden verdeeld. ,,Er moet echt iets veranderen aan de wijze waarop steun aan cultuurinstellingen wordt geregeld."