Volledig scherm
© ANP

Provincie vraagt minister om chronische patiënten Q-koorts op te sporen

DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant roept minister Schippers van Volksgezondheid in een brief op om risicogroepen van chronische Q-koorts op te sporen en te benaderen. Ook wil Gedeputeerde Staten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de wijze waarop de overheid is omgegaan met de hulpverlening aan slachtoffers van de Q-koortsuitbraak.

De brief is mede ondertekend door patiëntenvereniging Q-uestion, stichting Q-Support, de Radboud Universiteit en het Radboud UMC.

Onwenselijk
In totaal overleden al zeker 74 mensen aan chronische Q-koorts. Dat er waarschijnlijk meer sterfgevallen zullen volgen 'is onwenselijk en onnodig', stellen de briefschrijvers. ,,We mogen verwachten dat er in het belang van de volksgezondheid maatregelen worden genomen door het opsporen en benaderen van risicogroepen die chronische Q-koorts kunnen hebben."

Motie
De brief is gestuurd naar aanleiding van een motie die in juni unaniem werd aangenomen door Provinciale Staten van Brabant. Die motie werd ingediend door Antoinette Knoet-Michels van de PvdA. Zij is blij met de actie van de provincie. ,,Het is belangrijk dat mensen worden opgespoord. Het blijkt nu dat chronische Q-koorts op de lange duur toch een aanslag op je lichaam is, en dat er meer mensen aan overlijden dan nodig is. Dat moeten we een halt toeroepen. Ik hoop ook echt dat de minister hier iets mee gaat doen. Het liefst heb ik een onderzoek in heel Nederland, maar in ieder geval in de gebieden waar Q-koorts heeft toegeslagen."

Lees meer over Q-koorts op bd.nl/q-koorts en bekijk ook de brief van de provincie van aan de ministerie.