Volledig scherm
De deelnemers aan de onaangekondigde workshop hadden van te voren niet verwacht zelf in actie te moeten komen © Chris Korsten

Publiek in Den Bosch aangenaam verrast door 'Een gevallen engel' bij Jeroen Bosch Tuin

DEN BOSCH - Festival Boulevard kent diverse projecten die geïnspireerd zijn op het werk van Jheronimus Bosch of er op de een of andere manier een relatie mee hebben. Grote en mindere grote projecten, al dan niet onder de vlag van het festival. Een daarvan is 'Een gevallen engel', een verrassende creatie van Anne Horster.

Een plotseling opduikende spierwitte gedaante met twee gespreide vleugels, een mysterieuze kijkdoos op de buik, en niet te vergeten een langwerpige trompet. De betreffende engel, die rechtstreeks ontsnapt leek te zijn uit het befaamde drieluik De Hooiwagen van Jheronimus Bosch, deinsde er niet voor terug om het publiek letterlijk en figuurlijk om de tuin te leiden.

Op het verkeerde been
In plaats van de Jeroen Bosch Tuin, een locatie waarop iedereen stiekem had gerekend, vormde een aangrenzend woonvertrek het decor van de performance. Eenmaal in het vertrek aangekomen, transformeerde de engel langzaam maar zeker in een menselijke gedaante van vlees en bloed. Bij nader inzien bleek het Horster in hoogsteigen persoon te zijn. De uit Den Bosch afkomstige dansdocent toverde vervolgens een aantal ontspannings- en bewegingsoefeningen uit de kast. ,,Een gevallen engel naar het 'model' van Jheronimus Bosch zet je doorgaans op het verkeerde been. Dat is nu ook weer gebeurd", verduidelijkte Horster.

,,Het verrassingseffect is groot. Daar hou ik wel van. Zo zie je maar weer: op het ene moment denk je nog dat je op passieve wijze getuige bent van een voorstelling. Op het andere moment ben je ineens actief deelnemer", reageerde Hans den Boer uit Veghel.

Lees meer nieuws, blogs en achtergronden over Theaterfestival Boulevard via bd.nl/boulevard.

Volledig scherm
© Chris Korsten
Volledig scherm
Een gevallen engel, een op Jheronimus Bosch geïnspireerde creatie van Anne Horster © Chris Korsten
Volledig scherm
© Chris Korsten
Volledig scherm
De deelnemers kregen eveneens enkele bevriezingstableau‘s voorgeschoteld © Chris Korsten