Volledig scherm
De zitting vond plaats bij de rechtbank in Arnhem. © Chris van Mersbergen/BD

Rechtbank: Yuri van Gelder had beter moeten weten

* UPDATE 16.23 uur * ARNHEM/DEN BOSCH - Yuri van Gelder heeft bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 'ondermijnend gedrag' vertoond. Dat valt te lezen in het uitgewerkte vonnis van de rechtbank in Arnhem bij het kort geding van vrijdag, dat de ringenturner verloor.

Van Gelder werd vorige week van de Spelen in Rio verwijderd na een nacht stappen. Ook miste hij de volgende ochtend een training, omdat hij tot drie uur 's middags in zijn bed lag. Van Gelder claimde in het kort geding dat hij niet wist dat hij moest trainen. Ook had hij nooit verwacht dat om vijf uur 's ochtends thuiskomen in het olympisch dorp hem uitsluiting zou opleveren. ,,Als ik dat had geweten, had ik het natuurlijk nooit gedaan", zei hij vrijdag.

In het vonnis is te lezen dat de rechter vermoedt dat Van Gelder na het verlaten van het Holland Heineken House, zo rond 01.00 uur 's nachts nog flink is doorgezakt. Van Gelder ontkende dat tijdens het kort geding. Hij staafde dat echter niet met schriftelijke verklaringen van getuigen, terwijl er meerdere personen hebben verklaard dat de turner 's middags om drie uur nog flink van de kaart was. Het is daarom vrij waarschijnlijk dat Van Gelder 's nachts 'nog aanmerkelijk meer heeft gedronken', stelt de rechtbank in het vonnis.

Tweemaal gehoord
De rechtbank oordeelde vrijdag dat Van Gelder had moeten weten dat er 's ochtends een training wachtte. Ook het argument van Van Gelders advocaat Cor Hellingman dat de turner zonder pardon 'gekidnapt' en op het vliegtuig gezet werd, snijdt volgens de rechtbank geen hout. 'Van Gelder is tot tweemaal toe gehoord, voordat het besluit is genomen hem naar huis te sturen. Er is geen sprake van een lichtvaardig of onzorgvuldig genomen besluit.'

De ringenfinale is maandagavond om 19.00 uur, zonder Yuri van Gelder.