Volledig scherm

Rechters zoeken nieuwe advocaat voor van aanranding en afpersing verdachte Aydin C. uit Tilburg

* UPDATE 14.32 * DEN BOSCH/ AMSTERDAM– De zogeheten webcamzaak tegen verdachte Aydin C. uit Tilburg wordt niet aangehouden, maar gaat maandagmiddag door. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag besloten. Wel moet er een nieuwe advocaat voor C. worden gezocht, omdat zijn raadsman de verdediging donderdag heeft neergelegd.

C. (38) staat onder meer terecht voor aanranding en afpersing van 34 meisjes via de webcam. De slachtoffers komen uit Nederland, Noorwegen, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe advocaat
C. vroeg om aanhouding van zijn zaak omdat zijn advocaat, Robert Malewicz, de verdediging heeft gestaakt. Malewicz, die de zaak een maand geleden op zich nam, deed dit omdat hij vindt dat hij te weinig voorbereidingstijd heeft gehad voor deze omvangrijke zaak. Volgens hem gaat het om een zeer complexe zaak met een strafdossier dat alleen al zo’n 20.000 pagina’s beslaat.

"Mijn cliënt steunt deze stap”, reageerde de advocaat donderdag op zijn terugtrekking. "Het enige wat hij wil is een eerlijk proces met een goed voorbereide advocaat. Ik ga geen half werk leveren." Zelf zei C. vrijdag: "Ik heb op dit moment geen adequate verdediging en ik wil mezelf niet verdedigen”. Zijn eerste advocaat Christian van Dijk legde eind maart het werk ook al neer vanwege een 'onoverkomelijk verschil van inzicht'.

De rechters zagen geen aanleiding om het aanhoudingsverzoek toe te wijzen, maar wel om een andere advocaat voor C. te zoeken. De rechters hopen maandagmiddag een nieuwe advocaat voor de verdachte te hebben gevonden. Rechtsbijstand voor C. vinden ze nodig om door te gaan met de inhoudelijke behandeling.

Inhoudelijke behandeling
Vrijdag begon de inhoudelijke behandeling van het proces tegen C. De Canadese tiener Amanda Todd zou tot zijn slachtoffers hebben behoord. Todd pleegde in oktober 2012 zelfmoord, nadat zij een maand eerder een filmpje over wat haar was overkomen op YouTube had gezet.